ΚΟΣΜΟΣ

Τριβές μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για τις προμήθειες εμβολίων κατά της Covid 19

Τριβές μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για τις προμήθειες εμβολίων κατά της Covid 19
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υψηλές εντάσεις μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου έχουν προκαλέσει οι προμήθειες εμβολίων κατά της Covid 19, μετά την απόφαση της ΕΕ να θέσει υπό αυστηρή παρακολούθηση τις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid που παράγονται στο έδαφός της, προκειμένου να εμποδίσει τη διαφυγή προς άλλες χώρες, συγκεκριμένα τη Βρετανία, αναγκαίων δόσεων για τους Ευρωπαίους που διανύουν το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους Βρυξέλλες και Λονδίνο ανακοίνωσαν σήμερα ότι εργάζονται για μια «αμοιβαία επωφελή» λύση για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών.

«Με δεδομένες τις αλληλεξαρτήσεις μας» στην παραγωγή εμβολίων, «εργαζόμαστε για συγκεκριμένα μέτρα (...) βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, για να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση και να αυξήσουμε την προσφορά εμβολίων για τους πολίτες μας», ανέφεραν Λονδίνο και Βρυξέλλες σε κοινό τους ανακοινωθέν.

«Εν τέλει, η διαφάνεια και η παγκόσμια συνεργασία όλων των χωρών θα είναι καθοριστικής σημασίας για να ξεπεραστεί επιτέλους αυτή η πανδημία και να διασφαλιστεί η καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεκτείνει τις εξουσίες της ΕΕ ώστε να μπλοκάρει ενδεχομένως τις εξαγωγές των εμβολίων κατά του κορωνοϊού προς την Βρετανία και προς άλλες χώρες με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό εμβολιασμών και να καλύψει τα περιστατικά με εταιρείες που υπαναχωρούν από συμβόλαια που έχουν συνάψει για την προμήθεια εμβολίων.

Νωρίτερα σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε για τις συνέπειες, όσον αφορά στις επενδύσεις, που μπορεί να έχουν οι «αυθαίρετοι αποκλεισμοί» εμβολίων κατά της Covid, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσει τον έλεγχό της στις εξαγωγές.

Απέναντι σε τέτοια μέτρα, εταιρείες μπορούν να διερωτηθούν ως προς τη σκοπιμότητα «της πραγματοποίησης μελλοντικών επενδύσεων σε χώρες όπου επιβάλλονται αυθαίρετοι αποκλεισμοί", δήλωσε ο συντηρητικός ηγέτης ενώπιον της επιτροπής συνδέσμου στην οποία απαρτίζουν οι πρόεδροι διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

«Νομίζω ότι οι αποκλεισμοί των εμβολίων ή συστατικών για εμβόλια συνιστούν ένα ευαίσθητο θέμα», επέμεινε ο Μπόρις Τζόνσον, υπογραμμίζοντας ότι τα εμβόλια ήταν το αποτέλεσμα μιας «διεθνούς συνεργασίας».

«Οι ζημιές που προκλήθηκαν από αποκλεισμούς μπορεί να είναι σημαντικές», πρόσθεσε ο Βρετανός ηγέτης, η χώρα του οποίου έχει ήδη χορηγήσει μια πρώτη δόση σε περισσότερα από 28 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή στους περισσότερους από τους μισούς ενήλικες, από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η ΕΕ υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να εξάγει μεγάλες ποσότητες εμβολίων προς χώρες που οι ίδιες παράγουν εμβόλια ή όπου ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει πολύ, καθώς η Ένωση αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή επιδημιολογική κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ