ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Νέο χαρτονόμισμα των 50 λιρών με το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ

Βρετανία: Νέο χαρτονόμισμα των 50 λιρών με το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ
AP Photo/Kin Cheung, file

Η Τράπεζα της Αγγλίας παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη 25 Μαρτίου, το νέο χαρτονόμισμα των 50 βρετανικών λιρών, όπου δεσπόζει το πορτρέτο του Άγγλου μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ, ο οποίος συμμετείχε στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών μηνυμάτων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ο Τούρινγκ είναι πιο γνωστός για το έργο του στην αποκρυπτογράφηση, που βοήθησε να τερματιστεί ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος» επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσίασης

Γεννηθείς το 1912 στο Λονδίνο, ο Άλαν Τούρινγκ είναι διάσημος για τη συμμετοχή του στην αποκωδικοποίηση της συσκευής Enigma, την οποία χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μια ιστορία που αφηγείται η ταινία «Το παιχνίδι της μίμησης».

Διαδραμάτισε, επίσης, «καθοριστικό ρόλο» στην ανάπτυξη των πρώτων υπολογιστών, όταν εργάστηκε στο National Physical Laboratory και κατόπιν στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών του, ασχολήθηκε με την τεχνητή νοημοσύνη και δημιούργησε το τεστ Τούρινγκ, που εξετάζει την «ευφυία» μιας μηχανής, μέσω γραπτής συζήτησης με έναν άνθρωπο.

Ο Άλαν Τούρινγκ αντικαθιστά στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών τους Μάθιου Μπούλτον και Τζέιμς Βατ, «πατέρες» της ατμομηχανής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ