ΚΟΣΜΟΣ

Διώρυγα του Σουέζ: Επανέναρξη της κυκλοφορίας σχεδόν μία εβδομάδα μετά τον αποκλεισμό

Διώρυγα του Σουέζ: Επανέναρξη της κυκλοφορίας σχεδόν μία εβδομάδα μετά τον αποκλεισμό
Suez Canal Authority via AP

Η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) ανακοίνωσε την «επανέναρξη της κυκλοφορίας» σε αυτή τη μεγάλη θαλάσσια οδό που αποκλείστηκε για σχεδόν μια εβδομάδα από το γιγαντιαίο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων, το Ever Given.

«Ο ναύαρχος Οσάμα Ράμπια, ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, κήρυξε την επανάληψη της διέλευσης των πλοίων μέσα από τη διώρυγα», ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα η SCA.

Οι ομάδες διάσωσης απελευθέρωσαν σήμερα, Δευτέρα, το κολοσσιαίο πλοίο που «πάγωσε» το παγκόσμιο εμπόριο, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους στην κρίση που ξεκίνησε πριν σχεδόν μια εβδομάδα, φράζοντας μία από τις πιο ζωτικές θαλάσσιες αρτηρίες στον κόσμο.

Η κορύφωση της παλίρροιας συνέβαλε καθοριστικά ώστε ο στόλος ρυμουλκών να καταφέρουν να αποκολλήσουν το 220.000 τόνων πλοίο και να το οδηγήσουν προς μια λεκάνη απορροής όπου το πλοίο θα μπορέσει να υποβληθεί σε τεχνικό έλεγχο.

Εικόνες από τον δορυφόρο επιβεβαίωσαν πως το πλοίο κινείται προς τη μέση της διώρυγας. Παραμένει ακόμη άγνωστο πότε θα αποκατασταθεί η κίνηση στη Διώρυγα, καθώς τουλάχιστον 450 πλοία που μεταφέρουν από αργό πετρέλαιο ως βοοειδή έχουν αποκλειστεί στις δύο εισόδους της Διώρυγας του Σουέζ αναμένοντας να πραγματοποιήσουν τη διέλευση.

Πηγή: Planet Labs Inc. via AP

Όπως επισήμανε η ναυτιλιακή εταιρεία Maersk, είναι πιθανόν οι συνέπειες στην παγκόσμια ναυτιλία να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες.

«Υπήρξε μετακίνηση, κάτι που αποτελεί θετική είδηση. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι τώρα θα είναι εύκολο», δήλωσε νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της Boskalis, μητρικής εταιρείας της ναυτιλιακής Smit Salvage.

Το «Ever Given» -με βάρος άνω των 220.000 τόνων, μήκος 400 μέτρων και πλάτος 59 μέτρων- έχει προσαράξει από την Τρίτη στο νότιο τμήμα της Διώρυγας, κοντά στην πόλη του Σουέζ, παρεμποδίζοντας την κίνηση στον κανάλι, που συγκεντρώνει πάνω από το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου.

Διαβάστε ακόμη:

Νίκος Καντερές στο CNN Greece: Για ποιο λόγο κόλλησε το Ever Given στη Διώρυγα του Σουέζ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ