ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Δεν θα σταματήσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου αν οι ΗΠΑ δεν άρουν τις κυρώσεις

Ιράν: Δεν θα σταματήσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου αν οι ΗΠΑ δεν άρουν τις κυρώσεις
(AP Photo/Leo Correa)

Το Ιράν δεν θα σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 20% προτού οι ΗΠΑ άρουν όλες τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στην Τεχεράνη, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση επικαλούμενη μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο, αφού αμερικανικά μέσα ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον θα υποβάλει νέα πρόταση για την επανέναρξη συνομιλιών.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν επιθυμεί να ξεκινήσει συνομιλίες με το Ιράν προκειμένου και οι δύο πλευρές να επανέλθουν στις δεσμεύσεις τους βάσει της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Βάσει της συμφωνίας αυτής επιβλήθηκαν περιορισμοί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ώστε να μην μπορέσει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί.

«Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Press TV ότι η Τεχεράνη θα σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 20% μόνο εφόσον οι ΗΠΑ πρώτες άρουν ΟΛΕΣ τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν», έγραψε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο στον ιστότοπό του.

«Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι η Τεχεράνη θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τις δεσμεύσεις της βάσει της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, αν οι ΗΠΑ δεν άρουν όλες τις κυρώσεις, προειδοποιώντας την Ουάσινγκτον ότι ο χρόνος θα τελειώσει γρήγορα», πρόσθεσε.

Εξάλλου η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ έγραψε στο Twitter: «Δεν χρειάζεται καμία πρόταση για να επανέλθουν οι ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία. Χρειάζεται μόνο μια πολιτική απόφαση από τις ΗΠΑ για να επιστρέψουν πλήρως και αμέσως στις δεσμεύσεις τους βάσει της συμφωνίας».

Νωρίτερα το Politico έκανε λόγο για μια αμερικανική πρόταση, οι λεπτομέρειες της οποίας είναι ακόμη υπό συζήτηση, η οποία θα ζητεί από το Ιράν να σταματήσει κάποιες από τις πυρηνικές του δραστηριότητες -όπως τα έργα σε προηγμένες μηχανές φυγοκέντρησης και τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20%- με αντάλλαγμα μερική άρση των οικονομικών κυρώσεων που του έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ