ΚΟΣΜΟΣ

BTS: «Αισθανόμαστε θλίψη και θυμό» - Για τα φαινόμενα μίσους και ρατσισμού κατά Ασιατών

BTS: «Αισθανόμαστε θλίψη και θυμό» - Για τα φαινόμενα μίσους και ρατσισμού κατά Ασιατών
ΑP Photo

Οι BTS πήραν θέση ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις και τη βία έναντι Ασιατών.

Οι superstar της K-pop στον επίσημο λογαριασμό του γκρουπ στο Twitter δημοσίευσαν δήλωση που περιγράφει μερικές από τις εμπειρίες τους, που συνδέονται με μισαλλοδοξία και έλλειψη ανεκτικότητας.

«Στέλνουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας σε όσους έχουν χάσει τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Νιώθουμε θλίψη και θυμό», αναφέρουν οι BTS στην αρχή της δήλωσης.

«Θυμόμαστε στιγμές, που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διακρίσεις ως Ασιάτες. Έχουμε υπομείνει προσβολές χωρίς λόγο και κοροϊδίες για την εμφάνισή μας. Μας ρώτησαν ακόμη και γιατί μιλάμε στην αγγλική γλώσσα», εξηγούν στη δήλωση.

«Δεν μπορούμε να περιγράψουμε με λέξεις τον πόνο που προκαλείται όταν γίνεσαι αντικείμενο μίσους και βίας για έναν τέτοιο λόγο. Οι δικές μας εμπειρίες είναι επουσιώδεις σε σύγκριση με τα γεγονότα που συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλά οι εμπειρίες ήταν αρκετές για να μας κάνουν να αισθανθούμε ανίσχυροι και να μειώσουν την αυτοεκτίμησή μας», υπογραμμίζει το συγκρότημα από τη Νότια Κορέα.

Το επταμελές boy band αναφέρει ακόμη: «Αυτό που πρέπει να μεταφέρει η φωνή μας είναι σαφές. Είμαστε κατά των φυλετικών διακρίσεων. Καταδικάζουμε τη βία. Εσείς και εμείς όλοι έχουμε το δικαίωμα να μας σέβονται. Θα μείνουμε ενωμένοι».

Κύμα βίας εναντίον ατόμων ασιατικής καταγωγής

Το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιθέσεις εναντίον Αμερικανών ασιατικής καταγωγής και γενικά Ασιατών.

Η ανησυχία για το φαινόμενο κορυφώθηκε μετά την πρόσφατη δολοφονική επίθεση σε σπα και ινστιτούτα μασάζ στην Ατλάντα, με απολογισμό οκτώ νεκρούς, ανάμεσά τους έξι γυναίκες ασιατικής καταγωγής.

Οι Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής είναι αντιμέτωποι με κύμα βίαιων επιθέσεων, παρενόχλησης και εγκλημάτων μίσους από την αρχή της πανδημίας. Η αύξηση των φαινομένων ρατσισμού έφθασε σε ιστορικά επίπεδα κατά το περασμένο έτος, με σχεδόν 4.000 αναφορές για φαινόμενα διακρίσεων κατά Ασιατών σε 47 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων αναφορών του Stop AAPI Hate.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την Ευρώπη καταγράφεται σημαντική αύξηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού κατά Ασιατών, μερικές φορές ακόμη και άμεσα ή έμμεσα γίνονται τέτοιου είδους αναφορές από κυβερνητικούς ηγέτες ή αξιωματούχους.

Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και διασημότητες μιλάνε ενάντια στην έξαρση των αντι-ασιατικών αισθημάτων και δηλώνουν την υποστήριξή τους στο κίνημα #StopAsianHate που υλοποιεί δράσεις με στόχο των περιορισμών περιστατικών βίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ