ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν για το σχέδιο αύξησης φόρων: «Δεν έχω τίποτα κατά των εκατομμυριούχων»

Μπάιντεν για το σχέδιο αύξησης φόρων: «Δεν έχω τίποτα κατά των εκατομμυριούχων»
AP Photo / Evan Vucci

«Πιστεύω στον αμερικανικό καπιταλισμό» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις ενυπώσεις που έχει προκαλέσει η πρόθεσή του να αυξήσει φόρους για τους πιο πλούσιους Αμερικανούς και τις εταιρείες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν έχει «τίποτα κατά των εκατομμυριούχων και των δισεκατομμυριούχων», ωστόσο επεσήμανε επικριτικά το γεγονός ότι επιχειρήσεις, όπως η Amazon, δεν πληρώνουν ούτε ένα σεντ σε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος.

Ο Μπάιντεν που σε ομιλία του στο Πίτσμπεργκ στην Πενσιλβάνια κατά την οποία ανακοίνωσε σχέδιο επενδύσεων περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίοδο 8 ετών για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στις ΗΠΑ, σκοπεύει να αυξήσει τη φορολόγηση των εταιρειών στο 28%, ενώ αυτή είχε μειωθεί από 35% σε 21% την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η αύξηση αυτή στη φορολογία θα επιτρέψει την χρηματοδότηση των επενδύσεων.

«Ήταν 35%, κάτι το οποίο ήταν υπερβολικά υψηλό. Όλοι είχαμε συμφωνήσει πριν από πέντε χρόνια ότι το ποσοστό αυτό θα έπρεπε να οδηγηθεί στο 28%», δήλωσε.

«Κανένας δεν θα πρέπει να διαμαρτύρεται», υπογράμμισε παράλληλα, σημειώνοντας ότι το ποσοστό ήταν «πάντα χαμηλότερο από το ποσοστό αυτό που ίσχυε μεταξύ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του 2017».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η άνοδος του ποσοστού αυτού στο 28% θα αποφέρει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε επιπλέονέσοδα για το κράτος σε περίοδο 15 ετών.

«Το 2019, ανάλυση από ανεξάρτητο οργανισμό αποκάλυψε ότι υπήρχαν 91, επιμένω, 91 επιχειρήσεις που ανήκαν (...) στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Amazon, που χρησιμοποιούσαν διάφορα νομικά τερτίπια και δεν πλήρωναν ούτε ένα σεντ ομοσπονδιακού φόρου εισοδήματος», σημείωσε.

«Δεν θέλω να τις τιμωρήσω», επέμεινε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό «δεν είναι φυσιολογικό».

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε εξάλλου τη δυσαρέσκειά του που ένας εκπαιδευτικός υπόκειται σε φορολογικό συντελεστή 22% την ώρα που «η Amazon και άλλοι δεν καταβάλλουν κανέναν ομοσπονδιακό φόρο».

«Θέλω να βάλω ένα τέλος σε αυτό», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ