ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Ξεπέρασε την πρόταση δυσπιστίας ο Μαρκ Ρούτε

Ολλανδία: Ξεπέρασε την πρόταση δυσπιστίας ο  Μαρκ Ρούτε
AP Photo/Peter Dejong

Ο κεντροδεξιός φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ο Μαρκ Ρούτε, ξεπέρασε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο από την αντιπολίτευση, που τον κατηγόρησε πως είπε ψέματα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

«Παραμένω πρωθυπουργός. Θα εργαστώ σκληρά για να ανακτήσω την εμπιστοσύνη», είπε στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Ρούτε, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του οποίου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα στην Ολλανδία.

Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης διακόπηκαν απότομα στις 25 Μαρτίου, όταν ένας από τους επικεφαλής των διαπραγματευτών αποκάλυψε ακούσια ένα ευαίσθητο έγγραφο σε έναν φωτογράφο, καθώς έβγαινε από το κοινοβούλιο μόλις είχε μάθει ότι είχε διαγνωστεί με Covid-19.

Το έγγραφο αυτό αποκάλυπτε ότι οι διαπραγματευτές συζητούσαν μια θέση «αλλού» για τον βουλευτή Pieter Omtzigt, εξέχοντα επικριτή του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου του Ρούτε, αν και οι Χριστιανοδημοκράτες του Omtzigt ήταν μέλος του συνασπισμού.

Ο Ρούτε είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη Πέμπτη ότι δεν ήταν αυτός που ανέφερε τη θέση του Omtzigt, αλλά σημειώσεις από συνομιλίες που δόθηκαν στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι πράγματι το ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ