ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία καλεί Ιράν να προσέλθει με «εποικοδομητικό» πνεύμα στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Γαλλία καλεί Ιράν να προσέλθει με «εποικοδομητικό» πνεύμα στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα
Λήψη από το εσωτερικό των εγκαταστάσεων του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (Φωτογραφία αρχείου) Atomic Energy Organization of Iran via AP, File

Η Γαλλία καλεί το Ιράν να επιδείξει εποικοδομητική στάση στις έμμεσες συνομιλίες, που θα διεξαχθούν με τις ΗΠΑ την προσεχή εβδομάδα στη Βιέννη, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών να διασωθεί η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, Τζαβάντ Ζαρίφ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν, ζήτησε από την Τεχεράνη να αποφύγει περαιτέρω παραβιάσεις των υφιστάμενων δεσμεύσεων προκειμένου να βοηθήσει στις συνομιλίες.

«Ενθάρρυνα το Ιράν να είναι εποικοδομητικό στις συνομιλίες, που αναμένεται να λάβουν χώρα» σημείωσε ο Λεντριάν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι συνομιλίες «στοχεύουν να βοηθήσουν στην αναγνώριση, τις επόμενες εβδομάδες, των βημάτων που θα χρειαστούν για μια επιστροφή στην πλήρη συμμόρφωση με [τους όρους] της πυρηνικής συμφωνίας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η αμερικανική κυβέρνηση «αποδέχθηκε να συμμετάσχει στις συνομιλίες» της Βιέννης με τους Ευρωπαίους, τη Ρωσία και την Κίνα, προκειμένου να συζητηθεί μία «κοινή επιστροφή» στη συμφωνία από την Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής διπλωματίας, Νεντ Πράις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ