ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Βουλγαρία: Σε τροχιά νίκης αλλά χωρίς αυτοδυναμία ο Μπορίσοφ - Η έκπληξη της κάλπης

Εκλογές Βουλγαρία: Σε τροχιά νίκης αλλά χωρίς αυτοδυναμία ο Μπορίσοφ - Η έκπληξη της κάλπης
AP Photo/Valentina Petrova

Σε πορεία νίκης -αλλά χωρίς να εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο κατακερματισμένο Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας- βρίσκεται το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφσύμφωνα με τα exit poll που δημοσιοποιήθηκαν αφότου έκλεισαν οι κάλπες της εκλογικής αναμέτρησης που διεξήχθη σήμερα, Κυριακή 4 Απριλίου, υπό το βάρος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, το συντηρητικό κόμμα GERB φαίνεται ότι κερδίζει τις εκλογές συγκεντρώνοντας ποσοστό 25,7%, σύμφωνα με exit poll της εταιρείας Alpha Research. Το ινστιτούτο Gallup, στο δικό του exit poll, δίνει ποσοστό 25% στο GERB.

Εφόσον επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, ο Μπόικο Μπορίσοφ δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και θα χρειαστεί να αναζητήσει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Ωστόσο, τη μεγάλη έκπληξη φαίνεται ότι κάνει το νεόκοπο, αντισυστημικό κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» του δημοφιλούς τραγουδιστή και τηλεοπτικού παρουσιαστή Σλάβι Τριφόνοφ, γνωστού για τη σφοδρή κριτική του στην κυβέρνηση.

Το κόμμα δίνει μάχη στήθος με στήθος με τους Σοσιαλιστές για τη δεύτερη θέση. Το exit poll του Gallup του δίνει ποσοστό 17,1%, μπροστά από τους Σοσιαλιστές, ενώ εκείνο της Alpha Research φέρνει τον Τριφόνοφ τρίτο, με ποσοστό 15,2% και τους Σοσιαλιστές δεύτερους, με 17,6%.

Ο Τριφόνοφ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί μετεκλογικά, είτε με το GERB, είτε με τους Σοσιαλιστές.

Συνολικά επτά κόμματα φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν το όριο του 4% και θα εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας.

Με βάση τη διαγραφόμενη κοινοβουλευτική «γεωγραφία», ο Μπόικο Μπορίσοφ θα χρειαστεί τουλάχιστον δυο συμμάχους για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, την τέταρτη κατά σειρά. Σε αυτούς δεν θα μπορεί να υπολογίζει στους σοσιαλιστές που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση.

boulgaria-ekloges-borisov.jpg
Συμμάχους για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού καλείται να αναζητήσει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ (GERB Party via AP

Η ψηφοφορία διεξήχθη με την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά ο φόβος μειωμένης προσέλευσης λόγω Covid-19 ήταν υπαρκτός.

Κάλπες στήθηκαν ακόμα και σε νοσοκομεία ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ασθενείς με κορωνοϊό, που νοσηλεύονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ενώ για όσους, και είναι πολλές χιλιάδες, βρίσκονται σε καραντίνα λόγω Covid-19, προβλέφθηκε ηλεκτρονική ψηφοφορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ