ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Για υποκίνηση σε «πολιτικό πραξικόπημα» κατηγορεί τους απόστρατους ναυάρχους

Ερντογάν: Για υποκίνηση σε «πολιτικό πραξικόπημα» κατηγορεί τους απόστρατους ναυάρχους
Turkish Presidency via AP, Pool

Με σφοδρότητα επιτίθεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομάδα απόστρατων ναυάρχων που συνυπογράφουν την επίμαχη ανακοίνωση σαν... προνουντσιαμέντο που έχει ανάψει «φωτιά» στην Τουρκία, λέγοντας και δημόσια πλέον ότι η κίνησή τους συνιστά υποκίνηση σε «πολιτικό πραξικόπημα».

«Το καθήκον των απόστρατων ναυάρχων δεν είναι να εκδίδουν δηλώσεις που περιέχουν υπαινιγμούς για ένα πολιτικό πραξικόπημα. Κανένας αξιωματικός εν αποστρατεία δεν έχει το δικαίωμα να ακολουθεί μια τέτοια πορεία» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

Καθώς έχει ήδη αρχίσει ο «χορός» των συλλήψεων απόστρατων ναυάρχων -ανάμεσά τους, ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζέμ Γκιουρντενίζ-, ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε ότι η ανοικτή επιστολή ξεπερνά την ελευθερία της έκφρασης, αν και τόνισε ότι παραμένει δεσμευμένος στη Συνθήκη του Μοντρέ.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, οι υπογράφοντες απόστρατοι ναύαρχοι καταδίκαζαν την «ισλαμοποίηση» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και τη δημόσια συζήτηση που άνοιξε πρόσφατα για απόσυρση της Τουρκίας από την Συνθήκη του Μοντρέ για τα Στενά.

Η κίνηση αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν ως πράξη υποκίνησης σε πραξικόπημα, με τον Ερντογάν να συγκαλεί έκακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα και την Εισαγγελία της Άγκυρα να διατάσσει έρευνα για την υπόθεση, ενόσω υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκαζαν την επίμαχη ανακοίνωση ως ευθεία πρόκληση σε πολιτική κυβέρνηση.

Ενδεικτική η αντίδραση, του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για Πέμπτη Φάλαγγα και κάλεσε τους «θιασώτες» των πραξικοπημάτων «να μείνουν εκεί που κάθονται».

«Και τι έγινε; Μερικοί απόστρατοι ναύαρχοι μαζεύτηκαν και εξέδωσαν μία "ανακοίνωση". Αμέσως οι "πεμπτοφαλαγγίτες" ενθουσιάστηκαν. Καθίστε κάτω. Εκείνη η Τουρκία ανήκει στο παρελθόν! Το έθνος αυτό απέδειξε το πώς αντιμετωπίζει τους θιασώτες των πραξικοπημάτων στις 15 Ιουλίου. Να ξέρετε τα όριά σας! Ποιοι νομίζετε ότι είστε; Με ποιο δικαίωμα κουνάτε το δάχτυλο στους νόμιμους εκπροσώπους της λαϊκής βούλησης; Η Τουρκία είναι Κράτος Δικαίου. Να μην το ξεχνάτε αυτό. Δεν θα βλάψουν τη δημοκρατία μας όσοι τη θέλουν υπό κηδεμονία. Τα καταπιεσμένα υποχείρια των ξένων δυνάμεων δεν θα ανακόψουν την πορεία της Τουρκίας που γίνεται ισχυρή» έγραψε σε δηκτικό και οργισμένο ύφος ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.

Ανακοίνωση σαν... προνουντσιαμέντο

Είναι η πρώτη φορά από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 που Τούρκοι αξιωματικοί, έστω και απόστρατοι, επιχειρούν να παρέμβουν στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας, ξυπνώντας μνήμες από τα στρατιωτικά κινήματα του παρελθόντος.

Οι απόστρατοι ναύαρχοι εκφράζουν στο κείμενο τους την ανησυχία τους για το άνοιγμα της συζήτησης για τη Συνθήκη του Μοντρέ και παράλληλα, με αφορμή παρουσία ενός ανώτατου αξιωματικού του Ναυτικού στις εγκαταστάσεις μίας ισλαμικής αδελφότητας με ράσο και σαρίκι, εκφράζουν την αντίθεσή τους και καταδικάζουν «τις προσπάθειες να εμφανιστούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό ότι απομακρύνονται από την πορεία που χάραξε ο Ατατούρκ και προσθέτουν:

«Σε αντίθετη περίπτωση, η Τουρκική Δημοκρατία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο και την απειλή από ταραχώδη και ζωτικά για την επιβίωσή της γεγονότα, παραδείγματα των οποίων υπάρχουν στην Ιστορία».

Στην ανακοίνωσή τους οι 103 απόστρατοι ναύαρχοι επισημαίνουν μεταξύ άλλων:

«Τα Τουρκικά Στενά είναι μια από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς στον κόσμο και το καθεστώς τους διέπονταν καθ' όλη τη διάρκεια της Ιστορίας από διεθνείς συνθήκες. Η τελευταία από αυτές τις συνθήκες, εκείνη του Μοντρέ, που προστατεύει τα δικαιώματα της Τουρκίας με τον καλύτερο τρόπο, δεν αποτελεί μόνο ένα συμβόλαιο για το καθεστώς διελεύσεων από τα Τουρκικά Στενά, αλλά αποτελεί μία μεγάλη διπλωματική νίκη της Τουρκίας με την οποία ανέκτησε τα πλήρη δικαιώματα κυριαρχίας στην Κωνσταντινούπολη, το Τσανάκκαλε (Δαρδανέλια), τη Θάλασσα του Μαρμαρά και τα Στενά, συμπληρώνοντας τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Η Συνθήκη του Μοντρέ είναι βασικό έγγραφο για την ασφάλεια των Παρευξείνιων Χωρών και μετέτρεψε τη Μαύρη Θάλασσα σε μια θάλασσα ειρήνης. Το Μοντρέ, είναι ένα συμβόλαιο που σε περίπτωση πολέμου προστατεύει την Τουρκία από το να εισέλθει ακούσια σε αυτόν, στο πλευρό ενός από τα εμπόλεμα μέρη. Το Μοντρέ επέτρεψε στην Τουρκία να διατηρήσει την ουδετερότητά της κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Για αυτούς και για παρόμοιους λόγους, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε λεκτική αναφορά και πράξη, που θα άνοιγε τη συζήτηση / θα έθετε στο τραπέζι των συζητήσεων τη σημαντική για την επιβίωση της Τουρκίας Συνθήκη του Μοντρέ».

Οι ίδιοι αναφέρονται και στην επίσκεψη του εν ενεργεία διοικητή Προμηθειών του Ναυτικού, αρχιπλοίαρχου Μεχμέτ Σαρί, σε ισλαμική αδελφότητα βάζοντας πάνω από τη στολή του το χαρακτηριστικό ράσο και το ανάλογο κάλυμμα της κεφαλής.

«Αφ 'ετέρου, μερικές απαράδεκτες εικόνες, ειδήσεις και συζητήσεις που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν πηγή βαθιάς λύπης για όσους από εμάς αφιερώσαμε τη ζωή μας σε αυτό το επάγγελμα. Τα τελευταία χρόνια, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά οι Ναυτικές Δυνάμεις μας βίωσαν μία σκόπιμη επίθεση από το FETO (το κίνημα του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν), θυσίασε πολύτιμα στελέχη τους σε αυτές τις προδοτικές συνωμοσίες.

»Το πιο σημαντικό μάθημα που πρέπει να εξαχθεί από αυτές τις συνωμοσίες είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρήσουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τις θεμελιώδεις αξίες του Συντάγματος, οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν και των οποίων δεν επιτρέπεται να προταθεί αλλαγή τους» αναφέρουν.

Διαβάστε αναλυτικά:

Τουρκία: Ανακοίνωση με «άρωμα» πραξικοπήματος από 103 απόστρατους ναυάρχους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ