ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: Ανοίγουν παμπ και καταστήματα - Διεθνή ταξίδια τον Μάιο;

Κορωνοϊός - Βρετανία: Ανοίγουν παμπ και καταστήματα - Διεθνή ταξίδια τον Μάιο;
Στη δεύτερη φάση του «οδικού χάρτη» για την άρση του lockdown περνά η Βρετανία στις 12 Απριλίου AP Photo/Matt Dunham

Το πλάνο επανεκκίνησης της οικονομίας την προσεχή εβδομάδα με το άνοιγμα καταστημάτων, γυμναστηρίων, κομμωτηρίων και εστίασης, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας επίσης πως ελπίζει να αρχίσουν εκ νέου τα διεθνή ταξίδια τον Μάιο.

Καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού προχωρά με γοργούς ρυθμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο αριθμός των μολύνσεων μειώνεται, ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η Αγγλία θα περάσει στη φάση 2 του «οδικού χάρτη» για την άρση του lockdown από τις 12 Απριλίου.

Είπε, μάλιστα, ότι και ο ίδιος θα πάει στην παμπ «για να πιεί μια μπύρα» ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητείται από τους πολίτες να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού στα καταστήματα ή στα εστιατόρια.

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι εξετάζει αν θα μπορούσε να οργανώσει ένα «σύστημα επιβεβαίωσης» της κατάστασης του κάθε ατόμου όσον αφορά την Covid-19 (αν κάποιος έχει προσβληθεί και αναρρώσει ή αν έχει εμβολιαστεί) που θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να ξαναρχίσουν οι εκδηλώσεις με συμμετοχή μεγάλου πλήθους ατόμων.

Ο Μπόρις Τζόνσον επισήμανε ότι υπάρχουν «περίπλοκα, ηθικά και πρακτικά ζητήματα […] που εγείρονται» από την ιδέα εισαγωγής ενός πιστοποιητικού, το οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά στον εμβολιασμό.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς θα το χειριστούμε, δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα μεροληπτικό σύστημα» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Παρά το άνοιγμα αυτό, όσοι μπορούν θα πρέπει να συνεχίσουν την τηλεργασία και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους στο εσωτερικό της χώρας.

Ελπίδα ότι θα ξαναρχίσουν τα διεθνή ταξίδια τον Μάιο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι προς το παρόν η κυβέρνηση συμβουλεύει τους πολίτες να μην κλείσουν διακοπές στο εξωτερικό, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

«Ελπίζουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μετά τις 17 Μαΐου» είπε αναφερόμενος στα διεθνή ταξίδια, προσθέτοντας: «Όμως δεν θέλω να υποτιμήσω τις δυσκολίες σε ορισμένες χώρες προορισμού γιατί δεν θέλουμε να επανεισάγουμε τον ιό στη χώρα».

Ο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι «πολύ πριν» τις 17 Μαΐου η κυβέρνησή του θα καθορίσει «τι είναι λογικό» να γίνει με τα ταξίδια.

«Θα επιβεβαιώσουμε εκ των προτέρων αν τα μη απολύτως αναγκαία διεθνή ταξίδια μπορούν να ξαναρχίσουν στις 17 Μαΐου ή αν θα χρειαστεί να περιμένουμε περισσότερο» δήλωσε. Παραδέχτηκε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις και είπε ότι η Βρετανία θα συνεργαστεί με άλλες χώρες για την αμοιβαία αναγνώρισή τους.

Αφού ξαναρχίσουν τα διεθνή ταξίδια, η Βρετανία σχεδιάζει να κατηγοριοποιεί τις χώρες «χρωματίζοντάς» τις κόκκινες, πορτοκαλί ή πράσινες, ανάλογα με τον βαθμό κινδύνου που θεωρεί ότι υφίσταται στην καθεμία. Είναι όμως ακόμη πολύ νωρίς για να πει από τώρα ποιες θα είναι οι «πράσινες» χώρες, που σημαίνει ότι για να τις επισκεφθεί κανείς θα χρειάζεται μόνο να υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ πριν και μετά το ταξίδι.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αφήνουν να εννοηθεί ότι στη λίστα των «πράσινων» χωρών θα βρίσκονται μεταξύ άλλων η Πορτογαλία, η Μάλτα, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ.

Όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες που θα χαρακτηριστούν «πορτοκαλί» θα πρέπει να μπαίνουν κατόπιν σε αυτοαπομόνωση, ενώ για τις «κόκκινες» χώρες θα απαιτείται καραντίνα.

Οι αεροπορικές εταιρείες, όπως οι EasyJet, Ryanair και British Airways, αλλά και τα πρακτορεία Τουρισμού όπως το TUI, ελπίζουν ότι θα αποφύγουν ένα δεύτερο «χαμένο» καλοκαίρι. Ο Τζόνσον είπε ότι είναι «κρίσιμης» σημασίας να πετάξουν ξανά οι εταιρείες, τονίζοντας ότι θα ενημερωθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα για το πότε μπορούν να ξαναρχίσουν τα ταξίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ