ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία - Αλεξέι Ναβάλνι: Φοβάται ότι μπορεί να νοσεί με φυματίωση στη φυλακή

Ρωσία - Αλεξέι Ναβάλνι: Φοβάται ότι μπορεί να νοσεί με φυματίωση στη φυλακή
Babuskinsky District Court Press Service via AP

Ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου, Αλέξέι Ναβάλνι, δηλώνει ότι έχει πυρετό 38,1 και έντονο βήχα, και πως τρεις από τους 15 κρατούμενους που βρίσκονται στην δική του πτέρυγα στις φυλακές της Ρωσίας, εισήχθησαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα φυματίωσης.

Ο Ναβάλνι εκτίει ποινή φυλάκισης 2,5 ετών στις φυλακές Πακρόφ της περιοχής Βλαντίμιρ, 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από την περασμένη εβδομάδα, διαμαρτυρόμενος για την συνθήκες που επικρατούν στην φυλακή και ζητώντας να επιτραπεί να τον επισκεφθεί γιατρός της επιλογής του ώστε να του παρασχεθεί η κατάλληλη αγωγή για οξύ πόνο στη μέση και τα πόδια του.

Αρκετά ρωσικά μέσα ενημέρωσης, φίλα προσκείμενα στο Κρεμλίνο, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού καναλιού RT, αναφερόμενα σε δηλώσεις του Ναβάλνι για συνθήκες κακομεταχείρισης, έχουν παρουσιάσει τη φυλακή όπου κρατείται ως «υποδειγματική».

Σχολιάζοντας τις εν λόγω αναφορές, ο Ναβάλνι δηλώνει σήμερα ειρωνικά ότι στα ρεπορτάζ που δείχνουν τα κανάλια πανεθνικής εμβέλειας, σύμφωνα με τα οποία ζει σε ιδανικές συνθήκες «με φαγητό όπως στα εστιατόρια», δεν υπάρχει ούτε μια λέξη αλήθειας.

«Ο κάθε κρατούμενος προσεύχεται στον Θεό να μην βρεθεί εδώ, σε ανθυγιεινές συνθήκες, με φυματίωση και χωρίς φάρμακα» αναφέρει ο Ναβάλνι. Προσθέτει πως «φυσικά, συνεχίζει την απεργία πείνας», ενώ εκφράζει ειρωνικά την απορία του για το πώς δεν υπάρχει κρούσμα με τον ιό του Έμπολα.

Ο ηλικίας 44 ετών ακτιβιστής κατά της διαφθοράς ανακοίνωσε στις 31 Μαρτίου ότι αρχίζει απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησής του, κατηγορώντας παράλληλα τη διοίκηση των φυλακών ότι αρνείται να επιτρέψει να τον επισκεφθεί γιατρός της επιλογής του και να έχει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ενώ τον υποβάλλουν στο βασανιστήριο της στέρησης ύπνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ