ΚΟΣΜΟΣ

ΕΜΑ για εμβόλιο AstraZeneca: Κανένα πόρισμα μέχρι στιγμής, σε εξέλιξη η αξιολόγηση

ΕΜΑ για εμβόλιο AstraZeneca: Κανένα πόρισμα μέχρι στιγμής, σε εξέλιξη η αξιολόγηση
Admir Buljubasic/Pool via AP, File

Δεν επιβεβαιώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανσμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ότι έχει ήδη καταλήξει σε πόρισμα περί σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί θρόμβωση· επισημαίνει ότι η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη και παραμπέμπει σε επίσημες ανακοινώσεις έως την Πέμπτη.

Η νεότερη ανακοίνωση του ΕΜΑ εκδόθηκε κατόπιν της ανησυχίας που πυροδότησε δημόσια δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Οργανισμού ότι έχει διαπιστωθεί σχετική διασύνδεση, χωρίς να είναι επί του παρόντος σαφή τα αίτια αυτής.

Σε ακόλουθη ανακοίνωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής αναφέρει πως «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη».

Τα ευρήματα της έρευνας πρόκειται να ανακοινωθούν αύριο, Τετάρτη, ή την Πέμπτη, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, η κοινοτική επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου, αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εν αναμονή της αξιολόγησης.

«Σε στενή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σχετικά με την αξιολόγηση φαρμακοεπαγρύπνησης του εμβολίου AstraZeneca. Η αξιολόγηση αναμένεται αργά την Τετάρτη» αναφέρει η κ. Κυριακίδου σε ανάρτησή της στο Twitter.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, o επικεφαλής της στρατηγικής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι, δήλωσε ότι «κατά τη γνώμη μου μπορούμε να το πούμε τώρα, υπάρχει μια καθαρή σχέση με το εμβόλιο».

Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε πως παραμένει ασαφές τι προκαλεί αυτή την αντίδραση.

Μάλιστα, ο κ. Καβαλέρι υπονόησε πως η σύνδεση αυτή θα επιβεβαιωθεί και επίσημα από τον ΕΜΑ τις επόμενες ώρες.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει ότι δεν είχαν βρεθεί παράγοντες ειδικού κινδύνου, περιλαμβανομένης της ηλικίας ή του φύλου, για ενδεχόμενη σχέση του εν λόγω εμβολίου με θρόμβους στο αίμα.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή είχε επαναλάβει τη θέση που είχε διατυπώσει και στις 18 Μαρτίου ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων και πως η χρήση του παραμένει ασφαλής.

Ο Οργανισμός είχε εξηγήσει, ωστόσο, τότε ότι υπάρχει ενδεχόμενη σχέση με σπάνιες περιπτώσεις σχηματισμού θρόμβων και ότι θα δημοσιοποιήσει επικαιροποιημένες συστάσεις κατά τη σύνοδο της επιτροπής ασφάλειάς του αυτή την εβδομάδα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός μέσω της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνησης συνεκτιμά 44 περιστατικά από ολόκληρη την Ευρώπη (σε 9,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς) και 62 παγκοσμίως.

Συνεπεία αυτών των περιστατικών, αρκετές χώρες -περιλαμβανομένων Καναδά, Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας- αποφάσισαν εκ νέου να αναστείλουν προσωρινά ή να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

Αντίθετα, η Αυστραλία αποφάσισε να συνεχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού της με το συγκεκριμένο σκεύασμα παρά την καταγραφή ενός ύποπτου περιστατικού θρόμβωσης στη χώρα.

Σημειώνεται πως ο αντίστοιχος αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων δεν έχει εγκρίνει ακόμη το εμβόλιο, ενώ ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν για την πανδημία και κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, είχε δηλώσει προ ημερών ότι μάλλον η χώρα δεν θα το συμπεριλάβει στην εκστρατεία εμβολιασμού της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ