ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο Ναβάλνι θα λάβει αγωγή, «αν πραγματικά είναι άρρωστος»

Ρωσία: Ο Ναβάλνι θα λάβει αγωγή, «αν πραγματικά είναι άρρωστος»
AP Photo/Pavel Golovkin, File

Τη στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλεξέι Ναβάλνι έχει μεταφερθεί σε θάλαμο ασθενών με συμπτώματα αναπνευστικής νόσου και υψηλό πυρετό, το Κρεμλίνο δηλώνει πως -σε περίπτωση που είναι άρρωστος- θα λάβει την αναγκαία και προβλεπόμενη από τους κανονισμούς της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας ιατρική αγωγή, όπως και κάθε άλλος κρατούμενος που νοσεί.

«Όλες οι αναγκαίες ενέργειες λαμβάνονται. Φυσικά, δεν μπορεί να γίνει λόγος για κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες για έναν από τους κρατουμένους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τα όσα μεταδίδονται περί επιδείνωσης της κατάστασης του Αλεξέι Ναβάλνι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Izvestia, ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε σε θάλαμο ασθενών με συμπτώματα αναπνευστικής νόσου και υψηλό πυρετό, όπου υποβλήθηκε σε τεστ για κορωνοϊό και τις απαιτούμενες εξετάσεις.

Νωρίτερα ο Ναβάλνι είχε δηλώσει διά του συνηγόρου του ότι έχει πυρετό και έντονο βήχα, λέγοντας επίσης τρεις από τους 15 κρατούμενους που βρίσκονται στην δική του πτέρυγα στις φυλακές εισήχθησαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα φυματίωσης.

Ο πολέμιος του Κρεμλίνου εκτίει ποινή φυλάκισης 2,5 ετών στις φυλακές Πακρόφ της περιοχής Βλαντίμιρ, 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από την περασμένη εβδομάδα, διαμαρτυρόμενος για την συνθήκες που επικρατούν στην φυλακή και ζητώντας να επιτραπεί να τον επισκεφθεί γιατρός της επιλογής του ώστε να του παρασχεθεί η κατάλληλη αγωγή για οξύ πόνο στη μέση και τα πόδια του.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει αν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έλαβε την επιστολή που του έστειλε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ, μέσω της οποίας ζητούσε να επιτραπεί σε γιατρό να επισκεφθεί τον Ναβάλνι, όπως και ο κρατούμενος να αφεθεί ελεύθερος.

«Δεν έχω τέτοια πληροφόρηση, αν έφθασε μέσω κάποιων διαύλων, διπλωματικών διαύλων ή κατά κάποιο τρόπο η επιστολή αυτή. Δεν την είδα» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Εν τω μεταξύ, η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, Όλγκα Ναβάλναγια, όπως γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta, ανάρτησε στην σελίδα της στο Instagram την επιστολή που έλαβε από τον διευθυντή των φυλακών όπου κρατείται ο Ναβάλνι, στην οποία ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να του επιτρέψει να τον πάνε στο νοσοκομείο, επειδή δεν έχει ταυτότητα.

Στην ανάρτησή της σχολιάζοντας την απάντησή του έγραψε: «Κύριε διευθυντά, και πώς τότε σας επέτρεψαν το καταστατικό και η συνείδησή σας να βάλετε στην φυλακή έναν άνθρωπο που δεν έχει ταυτότητα; Στην φυλακή χωρίς ταυτότητα τον χώσατε, αλλά στο νοσοκομείο μπαίνεις μόνο με ταυτότητα;».

Σύμφωνα, επίσης, με την εφημερίδα Novaya Gazeta, έξω από την φυλακή στην οποία κρατείται ο Ναβάλνι, συνελήφθησαν η πρόεδρος της «Συμμαχίας των γιατρών», Αναστασία Βασιλίεβα, και ο υπεύθυνος του καναλιού YouTube που διαθέτει το «επιτελείο του Ναβάλνι», Ντμίτρι Νίζοφτσεφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ