ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο AstraZeneca: Αναστέλλει τις κλινικές δοκιμές σε παιδιά το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Εμβόλιο AstraZeneca: Αναστέλλει τις κλινικές δοκιμές σε παιδιά το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
AP Photo/Vadim Ghirda

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι αναστέλλει τις δοκιμές σε παιδιά και εφήβους του εμβολίου κατά της Covid-19 που ανέπτυξε μαζί με τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, αναμένοντας τη γνωμοδότηση της αρμόδιας βρετανικής ρυθμιστικής αρχής.

«Παρότι, δεν υπάρχει ανησυχία όσον αφορά την ασφάλεια της παιδιατρικής κλινικής δοκιμής [στο πλαίσιο μικρής μελέτης στη Βρετανία] αναμένουμε συμπληρωματικές πληροφορίες από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) σχετικά με τα σπάνια κρούσματα θρόμβωσης που αναφέρθηκαν σε ενήλικες πριν προχωρήσουμε σε νέους εμβολιασμούς στην κλινική δοκιμή» αναφέρει το βρετανικό πανεπιστήμιο σε ανακοίνωση.

Από πλευράς του, ο Ευρωπαϊκός Οργανσμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν επιβεβαιώνει ότι έχει ήδη καταλήξει σε πόρισμα περί σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί θρόμβωση· επισημαίνει ότι η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη και παραμπέμπει σε επίσημες ανακοινώσεις έως την Πέμπτη.

Σχετική ανακοίνωση του ΕΜΑ εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, κατόπιν της ανησυχίας που πυροδότησε δημόσια δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Οργανισμού ότι έχει διαπιστωθεί σχετική διασύνδεση, χωρίς να είναι επί του παρόντος σαφή τα αίτια αυτής.

Σε ακόλουθη ανακοίνωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής αναφέρει πως «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη».

Τα ευρήματα της έρευνας πρόκειται να ανακοινωθούν αύριο, Τετάρτη, ή την Πέμπτη, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, o επικεφαλής της στρατηγικής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι, δήλωσε ότι «κατά τη γνώμη μου μπορούμε να το πούμε τώρα, υπάρχει μια καθαρή σχέση με το εμβόλιο».

Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε πως παραμένει ασαφές τι προκαλεί αυτή την αντίδραση. Μάλιστα, ο κ. Καβαλέρι υπονόησε πως η σύνδεση αυτή επρόκετο να επιβεβαιωθεί και επίσημα από τον ΕΜΑ τις επόμενες ώρες.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει ότι δεν είχαν βρεθεί παράγοντες ειδικού κινδύνου, περιλαμβανομένης της ηλικίας ή του φύλου, για ενδεχόμενη σχέση του εν λόγω εμβολίου με θρόμβους στο αίμα.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή είχε επαναλάβει τη θέση που είχε διατυπώσει και στις 18 Μαρτίου ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων και πως η χρήση του παραμένει ασφαλής.

Ο Οργανισμός είχε εξηγήσει, ωστόσο, τότε ότι υπάρχει ενδεχόμενη σχέση με σπάνιες περιπτώσεις σχηματισμού θρόμβων και ότι θα δημοσιοποιήσει επικαιροποιημένες συστάσεις κατά τη σύνοδο της επιτροπής ασφάλειάς του αυτή την εβδομάδα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός μέσω της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνησης συνεκτιμά 44 περιστατικά από ολόκληρη την Ευρώπη (σε 9,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς) και 62 παγκοσμίως.

Συνεπεία αυτών των περιστατικών, αρκετές χώρες -περιλαμβανομένων Καναδά, Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας- αποφάσισαν εκ νέου να αναστείλουν προσωρινά ή να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ