ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεδριάζουν οι υπουργοί Υγείας των «27» με ζητούμενο κοινή γραμμή

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεδριάζουν οι υπουργοί Υγείας των «27» με ζητούμενο κοινή γραμμή
AP Photo/Virginia Mayo

Εκτάκτως συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Υγείας των «27» κατόπιν των ανακοινώσεων του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca, με την πορτογαλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να επιδιώκει συντονισμό και κοινή γραμμή στις εκστρατείες ανοσοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διαπιστώνει πιθανή σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με πολύ σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, εντούτοις επαναδιατυπώνει τη θέση ότι τα οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά τη συνέχιση του εμβολιασμού ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

Διαβάστε αναλυτικά:

ΕΜΑ για AstraZeneca: Οι θρομβώσεις καταχωρούνται ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου

Η πορτογαλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας στις 20.00 (ώρα Ελλάδος).

Σε επιστολή της προεδρίας προς τους υπουργούς Υγείας προ τη συνεδρίασης, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, υπογραμμίζεται πως η ευρωπαϊκή αντίδραση θα πρέπει να είναι συντονισμένη.

«Αναμένουμε ότι η ανακοίνωση αυτή θα έχει άμεση επίπτωση όχι μόνο στα εθνικά σχέδια εμβολιασμού, αλλά επίσης και στην εμπιστοσύνη των πολιτών μας απέναντι στα εμβόλια για την Covid-19» αναφέρεται στο κείμενο.

«Η εναρμόνιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση» προστίθεται στην επιστολή.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν αποφασίσει να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, όπως η Γερμανία που συστήνει να χρησιμοποιείται σε άτομα άνω των 60 ετών.

Η Γαλλία από πλευράς της προτείνει να χορηγείται το συγκεκριμένο εμβόλιο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω.

Πολλές χώρες δεν έχουν θέσει κανέναν περιορισμό.

Η πορτογαλική προεδρία αναφέρει στην επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας ότι ελπίζει να υπάρχει «μία κοινή αντίληψη» για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

Νωρίτερα, η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως η αρμόδια Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης-Αξιολόγησης Κινδύνου του Οργανισμού επιβεβαιώνει ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου παρενεργειών από τη λήψη.

Σημείωσε πως πρόκειται για εμβόλιο «υψηλής αποτελεσματικότητας» ως προς την πρόληψη σοβαρής νόσου και ανάγκης νοσηλείας, και ότι ο κίνδυνος θρομβώσεων είναι «πολύ σπάνιος» -ωστόσο, βάσει ενδελεχούς ανάλυσης αναφερόμενων περιστατικών, θα πρέπει να ταξινομηθούν ως πιθανή παρνέργεια σε όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτως φύλου.

«Είναι σημαντικό ότι τόσο οι εμβολιασθέντες, όσο και οι επαγγελματίες Υγείας, να είναι ενήμεροι των ενδείξεων και συμπτωμάτων αυτών των ασυνήθιστων διαταραχών θρομβώσεων, ώστε να μπορούν να εντοπίζονται έγκαιρα για να ελαχιστοποιείται οποιοσδήποτε πιθανός κίνδυνος» επισήμανε η Έμερ Κουκ.

Ο ΕΜΑ δεν έχει εντοπίσει συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, εκτιμώντας ότι μια «εύλογη» εξήγηση για τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος θα μπορούσε να είναι η ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού.

«Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν, καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Η ίδια τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εξακολουθήσει να καταγράφει τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα όλων των εγκεκριμένων εμβολίων κατά της Covid-19 και θα προχωρήσει στην έκδοση περαιτέρω συστάσεων εφόσον κριθεί αναγκαίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ