ΚΟΣΜΟΣ

AstraZeneca: Διευρύνει ο ΕΜΑ την έρευνα και για πιθανά περιστατικά αιμορραγίας

AstraZeneca: Διευρύνει ο ΕΜΑ την έρευνα και για πιθανά περιστατικά αιμορραγίας
AP Photo/Manu Fernandez

Ο Ευρωπαϊκός Οργανσμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επεκτείνει την έρευνα ως προς το προφίλ ασφαλείας του εμβολίου της AstraZeneca και σχετικά με αναφορές για την εκδήλωση περιστατικών αιμορραγίας λόγω συνδρόμου τριχοειδούς διαφυγής.

Σε ανακοίνωσή του σήμερα, Παρασκευή 9 Απριλίου, ο ΕΜΑ επαναλαμβάνει το πόρισμά του περί ταξινόμησης των θρομβώσεων ως πολύ σπάνια παρενέργεια του εμβολίου Vaxzevria (πρώην AstraZeneca).

Παράλληλα, υπενθυμίζει σε εμβολιασθέντες και επαγγελματίες Υγείας να είναι ενήμεροι για την πολύ σπάνια πιθανότητα εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία εντός δύο εβδομάδων από τη χορήγηση του εμβολίου.

Τα «ύποπτα» συμπτώματα

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος στο στήθος
  • Πρήξιμο στο πόδι επίμονος κοιλιακός πόνος
  • Νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων Πονοκεφάλων ή θολή όραση
  • Μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης

Ο ΕΜΑ ανακοινώνει ταυτόχρονα πως έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση σήματος ασφαλείας αναφορών για περιστατικά αιμορραγίας σε εμβολιασθέντες.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει πως έχουν αναφερθεί πέντε περιπτώσεις συνδρόμου τριχοειδούς διαφυγής -κατά το οποίο το αίμα διαρρέει από τα μικρότατα αυτά αιμοφόρα αγγεία προς τους μύες και σωματικές κοιλότητες, και χαρακτηρίζεται από οίδημα και υπόταση.

Επί των αναφορών αυτών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σημειώνει πως «σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ακόμη σαφές αν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση» με το εμβόλιο.

Στο πόρισμά του περί σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με πολύ σπάνιαπεριστατικά θρομβώσεων, ο ΕΜΑ έχει επαναδιατυπώσει τη θέση ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά τη συνέχιση του εμβολιασμού.

Διαβάστε αναλυτικά:

Εμβόλιο AstraZeneca: Να χορηγείται σε ηλικίες άνω των 30 ετών αποφάσισε η Επιτροπή Εμβολιασμών

ΕΜΑ για AstraZeneca: Οι θρομβώσεις καταχωρούνται ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου

EMA - Εμβόλιο AstraZeneca: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Έρευνα και το για εμβόλιο της Johnson & Johnson

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι στο «μικροσκόπιο» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την πιθανότητα εκδήλωσης σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων μπαίνει και το εμβόλιο τηςJohnson & Johnson, με την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή να ανακοινώνει ότι ερευνά τέσσερα σοβαρά περιστατικά.

Ο ΕΜΑ ενημερώνει ότι η αρμόδια επιτροπή PRAC έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση σήματος ασφαλείας για τέσσερις αναφορές θρομβοεμβολικών επεισοδίων (σχηματισμός θρόμβων αίματος που καταλήγουν στην απόφραξη αγγείου) σε εμβολιασθέντες με το εν λόγω σκεύασμα.

Ένα εκ των τεσσάρων περιστατικών ήταν θανατηφόρο.

Διαβάστε αναλυτικά:

ΕΜΑ: Έρευνα για πιθανό κίνδυνο θρομβώσεων και με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

ΕΜΑ: Meeting highlights from the Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) 6-9 April 2021

ΔΗΜΟΦΙΛΗ