ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν προειδοποιεί τον Ερντογάν για τη Συνθήκη του Μοντρέ

Ο Πούτιν προειδοποιεί τον Ερντογάν για τη Συνθήκη του Μοντρέ
Από προηγούμενη τηλεδιάσκεψη των Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Τη σημασία της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Μοντρέ, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -εν μέσω της συζήτησης που έχει ανοίξει ο Τούρκος πρόεδρος περί «κατάργησής» της.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Ρωσίας-Τουρκίας επικεντρώθηκε στη Συνθήκη του Μοντρέ, την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και τη συνεργασία στον τομέα της συμπαραγωγής του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε την σημασία να διατηρηθεί η Συνθήκη του Μοντρέ, υπό το φως του σχεδίων της Άγκυρας να κατασκευάσει τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Σε σχέση με τα σχέδια κατασκευής από την Τουρκία της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης από ρωσική πλευράς δόθηκε έμφαση στη διατήρηση, με στόχο τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, του ισχύοντος καθεστώτος των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία είχε στείλει, ήδη, και προ της τηλεφωνικής επικοινωνίας Πούτιν-Ερντογάν μήνυμα προς πάσα κατευθύνη -με ιδιαίτερη έμφαση στην Τουρκία, αλλά και με φόντο την επικείμενη παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα-, διαμηνύοντας πως οποιεσδήποτε προσπάθειες επανεξέτασης της Συνθήκης του Μοντρέ θα έθιγαν τα συμφέροντά της, καθώς και ότι οποιεσδήποτε κινήσεις πρέπει να συνάδουν με τα οριζόμενα από τη Συνθήκη.

Διαβάστε επίσης:

Η Ρωσία... υπενθυμίζει σε Τουρκία και ΗΠΑ τη Συνθήκη του Μοντρέ

ΗΠΑ: Δυο πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς τη Μαύρη Θάλασσα

Για την Μόσχα δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για το καθεστώς των Στενών Βοσπόρου και Δαρδανελλίων, και η ίδια αναμένει ότι όλες οι χώρες θα προσεγγίζουν με ευθύνη την υλοποίηση των προβλέψεων της Συνθήκης του Μοντρέ, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Δεν βλέπουμε εναλλακτικές για το διεθνές νομικό καθεστώς, το οποίο καθιερώθηκε στη βάση της Συνθήκης του Μοντρέ. Υπολογίζουμε ότι όλα τα σχετιζόμενα κράτη θα προσεγγίζουν υπεύθυνα την τήρησή του. Και φυσικά ιδιαίτερος ρόλος σε αυτό ανήκει στην Τουρκία» τόνισε.

Σύμφωνα με την Μαρία Ζαχάροβα, οποιεσδήποτε προσπάθειες επανεξέτασης της Συνθήκης του Μοντρέ θα έθιγαν τα συμφέροντα της Ρωσίας, η οποία συγκατελέγεται μεταξύ των χωρών, που υπέγραψαν τη Συνθήκη του 1936.

Ουκρανία και Sputnik V

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ακόμη ότι ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε κατά τη συνομιλία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την ανησυχία του για τις «προκλητικές ενέργειες», όπως είπε, του Κιέβου.

Κατά την ανακοίνωση, κατόπιν παράκλησης του Ερντογάν ο Ρώσος πρόεδρος «εξέθεσε τις ρωσικές προσεγγίσεις στην επίλυση της ενδο-ουκρανικής κρίσης» και «υπογραμμίστηκε ότι η μόνη βάση για την διευθέτηση είναι το σύνολο των μέτρων που προβλέπουν οι συμφωνίες του Μίνσκ του 2015».

Αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, το θέμα της πώλησης και το ενδεχόμενο της από κοινού παραγωγής του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ