ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν – «Πολύ σοβαρές προτάσεις» από την Ουάσιγκτον

Συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν – «Πολύ σοβαρές προτάσεις» από την Ουάσιγκτον
AP Photo/Florian Schroetter

Οι ΗΠΑ υπέβαλαν «πολύ σοβαρές» προτάσεις στο Ιράν για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Βιέννη και αναμένει από την Τεχεράνη να επιδείξει την ίδια «σοβαρότητα», δήλωσε χθες ένας Αμερικανός αξιωματούχος

Οι Αμερικανοί διαπραγματευτές «υπέβαλαν μια πολύ σοβαρή ιδέα και έδειξαν πραγματική πρόθεση να επιστρέψουν στην τήρηση (της διεθνούς συμφωνίας του 2015) εάν το Ιράν συμμορφωθεί ξανά», δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, καθώς οι συνομιλίες διακόπηκαν για το Σαββατοκύριακο.

Τα συμβαλλόμενα μέρη της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε το 2015 συνεδρίασαν την περασμένη εβδομάδα στην αυστριακή πρωτεύουσα στο πλαίσιο της Κοινής Επιτροπής του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (σ.σ. ΚΟΣΔ) σε μια προσπάθεια διάσωσης της συμφωνίας. Οι συζητήσεις θα συνεχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν «αμοιβαιότητα» από το Ιράν στις προσπάθειες που καταβάλλουν.

«Είδαμε κάποια σημάδια (αμοιβαιότητας), αλλά σίγουρα δεν αρκούν. Το ερώτημα είναι αν το Ιράν είναι διατεθειμένο να (...) επιλέξει την ίδια ρεαλιστική προσέγγιση που έχουν λάβει οι ΗΠΑ για να συμμορφωθούν εκ νέου με τις υποχρεώσεις τους βάσει της συμφωνίας», σημείωσε ο αξιωματούχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ