ΚΟΣΜΟΣ

Ιορδανία: Η πρώτη κοινή εμφάνιση του βασιλιά Αμπντάλα με τον πρίγκιπα Χάμζα

Ιορδανία: Η πρώτη κοινή εμφάνιση του βασιλιά Αμπντάλα με τον πρίγκιπα Χάμζα
AP / Twitter

Tην πρώτη κοινή εμφάνισή τους, πραγματοποίησαν σήμερα ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και ο πρώην διάδοχος του θρόνου και ετεροθαλής αδερφός του, πρίγκιπας Χάμζα, στις σχέσεις των οποίων είχε δημιουργηθεί ένα ρήγμα που προκάλεσε αναταραχή στη χώρα.

Ο δύο τους, παρέστησαν σε μία τελετή για τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της Ιορδανίας.

Royal Court Twitter Account via AP

Τα κρατικά ΜΜΕ παρουσίασαν τηλεοπτικά πλάνα του μονάρχη και άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας να καταθέτουν στεφάνια, στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη.

Royal Court Twitter Account via AP

Σύμφωνα με τον Αϊμάν Σαφάντι αντιπρόεδρο της ιορδανικής κυβέρνησης, ο Μπασέμ Αουντάλα, πρώην υπουργός, και ο Σερίφ Χασάν μπεν Ζαΐντ, μέλος της βασιλικής οικογένειας, καθώς και 14 έως 16 ακόμη άτομα συνελήφθησαν για απόπειρα αποσταθεροποίησης» του βασιλείου.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Ιορδανίας Χάμζα προ ημερών είχε καταγγείλει ότι βρίσκεται σε «κατ’ οίκον κράτηση» ενώ διέψευσε ότι συνωμοτούσε εναντίον «της ασφάλειας και της σταθερότητας» του βασιλείου.

Στο βίντεο που έστειλε στο BBC δικηγόρος του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου ως το 2004, ο Χάμζα δηλώνει ότι ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου πήγε το πρωί στην κατοικία του και τον ενημέρωσε ότι «δεν του επιτρέπεται να βγαίνει έξω» και να επικοινωνεί με άλλους ή να συναντάται μαζί τους.

Διαβεβαίωσε ότι δεν πήρε μέρος σε καμία συνωμοσία και τόνισε ότι «δεν είναι υπεύθυνος για την επιδείνωση της διακυβέρνησης, της διαφθοράς και της ανικανότητας» των αρχών στη χώρα του.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, ο επικεφαλής του ιορδανικού επιτελείου, ο στρατηγός Γιούσεφ Χουνέιτι, διέψευσε ότι ο πρώην πρίγκιπας διάδοχος έχει συλληφθεί, ωστόσο επιβεβαίωσε πως ζητήθηκε από τον Χάμζα «να σταματήσει δραστηριότητες οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να τρωθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια του βασιλείου».

«Δεν πήρα μέρος σε καμιά συνωμοσία, ούτε είμαι μέλος καμιάς κακόβουλης οργάνωσης», αντιτείνει ο Χάμζα στο βίντεο, στο οποίο εκφράζεται στα αγγλικά, εκφράζοντας τη λύπη του διότι δεν είναι πλέον δυνατό, κατ’ αυτόν, να εκφράζει τη γνώμη του ή να ασκεί κριτική στις αρχές «χωρίς να εκφοβίζεται, να καταδιώκεται ή να απειλείται».

Οι άνθρωποι που ασκούν την εξουσία στο χασεμιτικό βασίλειο θεωρούν πως «τα προσωπικά τους συμφέροντα, τα οικονομικά τους συμφέροντα, η διαφθορά τους έχουν μεγαλύτερη σημασία από τη ζωή, την αξιοπρέπεια και το μέλλον των δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν εδώ», κατήγγειλε ο πρίγκιπας Χάμζα.

«Δυστυχώς, αυτή η χώρα έχει βουλιάξει στη διαφθορά, τον νεποτισμό και την κακοδιοίκηση, με αποτέλεσμα την εξανέμιση ή την απώλεια κάθε ελπίδας», πρόσθεσε.

Βίντεο με ταυτόσημο περιεχόμενο, στο οποίο ο Χάμζα εκφράζεται στα αραβικά, μεταδόθηκε από το Αλ Τζαζίρα.

Ο Χάμζα είναι ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Χουσέιν, που πέθανε τον Φεβρουάριο του 1999, και της αμερικανίδας συζύγου του, της βασίλισσας Νουρ, κατά κόσμο Λίζας Χάλαμπι.

Όταν ο Αμπντάλα έγινε βασιλιάς, μετά τον θάνατο του πατέρα του Χουσέιν, ονόμασε τον Χάμζα πρίγκιπα διάδοχο, κατά την επιθυμία του πατέρα τους. Όμως, το 2004 του στέρησε τον τίτλο, δίνοντάς τον στον πρεσβύτερο γιο του, που ονομάζεται επίσης Χουσέιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ