ΚΟΣΜΟΣ

«Ατύχημα» σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν - Υπονοούμενα για ισραηλινό «δάκτυλο»

«Ατύχημα» σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν - Υπονοούμενα για ισραηλινό «δάκτυλο»
Planet Labs Inc. via AP

Για «σαμποτάζ» κάνει λόγο το Ιράν, μετά το ατύχημα που συνέβη στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Νατάνζ, μια ημέρα αφότου η χώρα αποκάλυψε το νέο εξοπλισμό της με εμπλουτισμένο ουράνιο.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας της χώρας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) πρέπει να ασχοληθούν με την «πυρηνική τρομοκρατία», όπως την αποκάλεσε, ενώ πρόσθεσε πως το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να αναλάβει δράση εναντίον των δραστών.

«Ευτυχώς, το συμβάν δεν προκάλεσε τραυματισμούς ανθρώπων ή διαρροές», είπε εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Behrouz Kamalvand.

«Οι αιτίες τους ατυχήματος είναι υπό διερεύνηση και επιπλέον πληροφορίες θα ανακοινωθούν αργότερα».

Ωστόσο οι ιρανικές Αρχές αφήνουν υπόνοιες για πιθανή ισραηλινή εμπλοκή.

Σύμφωνα πάντως με τα ισραηλινά ΜΜΕ, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, θεωρούν ότι το συμβάν στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ ήταν αποτέλεσμα ισραηλινής κυβερνο-επίθεσης με την υπογραφή της Μοσάντ.

Αν και δεν αναφέρονται λεπτομέρειες, επικαλούμενα ανώνυμους αξιωματούχους, κάποια ΜΜΕ κάνουν λόγο για «δυτικές πηγές ασφαλείας», παρότι δεν είναι σαφές αν το «δυτικές» περιλαμβάνουν ή όχι πηγές από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει επισήμως το συμβάν, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες είχε αυξήσει τις προειδοποιήσεις του για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το συμβάν έρχεται εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, που είχε εγκαταλείψει ο Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του συμβάντος, ο ισραηλινός επικεφαλής του στρατού Aviv Kochavi είπε ότι «οι επιχειρήσεις της χώρας στη Μέση Ανατολή δεν γίνονται κρυφά από τα μάτια των εχθρών».

«Μας παρακολουθούν, βλέπουν τις ικανότητές μας και αναλογίζονται προσεκτικά τα βήματά τους», πρόσθεσε.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο οποίος βρίσκεται για επίσκεψη στη χώρα.

Πρόκειται για την υψηλότερου επιπέδου επίσκεψη από μέλος της διοίκησης του Μπάιντεν στο Ισραήλ και έρχεται λίγες μέρες μετά τις συνομιλίες στη Βιέννη με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια πιθανή νέα πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και μιας ομάδας παγκόσμιων δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν επίσης στη Βιέννη και συναντήθηκαν με εκπροσώπους από παγκόσμιες δυνάμεις που εξακολουθούν να συμμετέχουν στη συμφωνία. Δεν συναντήθηκαν άμεσα με Ιρανούς αξιωματούχους.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να επιβάλλει νέες κυρώσεις στο Ιράν καθώς αποχώρησε από τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Ιρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να άρουν όλες τις κυρώσεις της εποχής του Τραμπ και να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία προτού συμμορφωθεί ξανά με τη συμφωνία.

Στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ, οι ιρανικές αρχές εγκαινίασαν χθες προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης, κάτι το οποίο απαγορεύεται από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ