ΚΟΣΜΟΣ

Αποστολή στον Άρη: Αναβλήθηκε -για λίγο- η προγραμματισμένη πρώτη πτήση ελικοπτέρου

Αποστολή στον Άρη: Αναβλήθηκε -για λίγο- η προγραμματισμένη πρώτη πτήση ελικοπτέρου
NASA/JPL-Caltech/MSSS via AP

Φαίνεται ότι θα πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο για να δούμε ένα ελικόπτερο να πετάει στον Άρη, καθώς η NASA αποφάσισε να καθυστερήσει την πρώτη πειραματική πτήση του Ingenuity Mars.

Η πτήση, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί «το νωρίτερο στις 14 Απριλίου» την Τετάρτη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία διαστήματος.

Η απόφαση πάρθηκε λόγω μιας προειδοποίησης ασφαλείας κατά τη διάρκεια δοκιμής περιστροφής υψηλής ταχύτητας των στροφείων της Ingenuity, δήλωσε το διαστημικό πρακτορείο το Σάββατο.

Αλλά το ελικόπτερο είναι «ασφαλές και υγιές», δήλωσε η NASA.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής της Παρασκευής, «η ακολουθία εντολών που ελέγχει τη δοκιμή έληξε πρόωρα λόγω της λήξης ενός χρονοδιακόπτη φύλακα», δήλωσε η NASA.

Αυτό συνέβη ενώ προσπαθούσε να αλλάξει την κατάσταση στον υπολογιστή πτήσης από τη λειτουργία προ-πτήσης σε λειτουργία πτήσης.

Μετά τις απαραίτητες έρευνες της ομάδας του ελικοπτέρου για τον εντοπισμό της πηγής του προβλήματος, θα γίνει επαναπρογραμματισμός της δοκιμής.

Όταν τελικά το Ingenuity θα είναι έτοιμο να απογειωθεί για πρώτη φορά, το βάρους λιγότερων από δύο κιλά ελικόπτερο θα πετάξει για περίπου 40 δευτερόλεπτα συνολικά σε ύψος μέχρι τρία μέτρα στον αέρα, θα περιστραφεί, θα τραβήξει μία φωτογραφία και στη συνέχεια θα προσεδαφιστεί ξανά στον Άρη.

Αν όλα πάνε καλά, το ελικόπτερο θα επαναλάβει την πτήση αυτή έως και τέσσερις φορές αυτόν τον μήνα.

Μέχρι τώρα, το μικρό ελικόπτερο έχει περάσει πολλά ορόσημα, όπως το να κουνήσει τα πτερύγιά του αλλά και να επιβιώσει τις κρύες νύχτες του Μαρτίου.

Τώρα, θα πρέπει να πετάξει αυτόνομα στην λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη, χωρίς καθόλου βοήθεια από την ομάδα υποστήριξής του στη Γη.

Το Perseverance rover, το οποίο βοηθά το ελικόπτερο και την ομάδα αποστολής του στη Γη να επικοινωνούν μεταξύ τους, θα λάβει τις οδηγίες πτήσης από το Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνια.

Στη συνέχεια, το rover θα στείλει αυτά τα σχέδια στο ελικόπτερο.

Το Perseverance θα παραμένει σταθμευμένο σε απόσταση 65 μέτρων από το ελικόπτερο, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί με ασφάλεια την πτήση και να τραβάει εικόνες και βίντεο.

Ingenuity helicopter's first flight on Mars delayed, by Ashley Strickland, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ