ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για «Sofagate»: Δεν θα επιτρέψω να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για «Sofagate»: Δεν θα επιτρέψω να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως ήταν φυσικό, δεν έχει ξεχάσει την προσβολή που της έγινε στην Τουρκία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία φαίνεται ότι... «τα έψαλε» στον Σαρλ Μισέλ. Κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντησή που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι δε θα επιτρέψει ποτέ να ξανασυμβεί κατάσταση σαν αυτή της Άγκυρας, τόνισε κοινοτική πηγή.

Κατά τη συνάντηση, οι δυο τους συζήτησαν μία σειρά ζητημάτων, ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, σημειώνοντας ότι αύριο Φον Ντερ Λάιεν και Μισέλ θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το αμήχανο περιστατικό συνέβη την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη της Φον Ντερ Λάιεν και του Μισέλ στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκαν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά την υποδοχή των δύο αξιωματούχων στο προεδρικό Μέγαρο δεν έλειψαν οι αμήχανες στισμές, ενώ ο Ερντογάν υποδέχτηκε ψυχρά την Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν. Κατά την είσοδό τους στην αίθουσα, υπήρχαν μόλις δύο καρέκλες με τον Τούρκο οικοδεσπότη και τον Σαρλ Μισέλ να παίρνουν τις θέσεις τους και την πρόεδρο της Κομισιόν να παραμένει όρθια κοιτάζοντάς τους. «Εμμ...» μουρμούρισε η πρόεδρος της Κομισιόν σαστισμένη παραμένοντας όρθια.

Στην συνέχεια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πήρε θέση σε έναν καναπέ, απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που βρίσκεται ιεραρχικά κάτω από την πρόεδρο της Κομισιόν κατά το πρωτόκολλο.

Το λεγόμενο «Sofagate» προκάλεσε την οργή πολλών ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες, καθώς και διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Τουρκίας και της Ιταλίας.

Ο Σαρλ Μισέλ, απαντώντας στα πυρά που δέχθηκε και ο ίδιος ότι στάθηκε αμέτοχος μπροστά στην εμφανή αμηχανία της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, με ένα μακροσκελές κείμενο στη σελίδα του στο facebook, έκανε λόγο μεταξύ άλλων για «αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες» που «προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφοροποιημένη, ακόμη και μειωμένη, μεταχείριση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Απαντώντας στην κατακραυγή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «άδικες» τις κατηγορίες εις βάρος της χώρας του: «Η Τουρκία είναι μια χώρα με βαθιές ρίζες. Δεν φιλοξενεί ξένους για πρώτη φορά. Το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στις συναντήσεις στην Τουρκία είναι το διεθνές πρωτόκολλο και εφαρμόζεται στο πλαίσιο της παγκοσμίως γνωστής τουρκικής φιλοξενίας», τόνισε. Κι υποστήριξε ότι «οι απαιτήσεις της ΕΕ εκπληρώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι η διευθέτηση των θέσεων έγινε σύμφωνα με τις υποδείξεις τους. Οι υπηρεσίας πρωτοκόλλων μας είχαν έλθει προηγουμένως σε επαφή κι υλοποιήθηκαν οι απαιτήσεις τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ