ΚΟΣΜΟΣ

Θάνατος Αφροαμερικανού στη Μινεσότα: Μπέρδεψε το τέιζερ με το όπλο λέει η αστυνομικός

Θάνατος Αφροαμερικανού στη Μινεσότα: Μπέρδεψε το τέιζερ με το όπλο λέει η αστυνομικός
(AP Photo/Christian Monterrosa)

Ένας 20χρονος Αφροαμερικανός έπεσε νεκρός την Κυριακή από αστυνομικά πυρά μέσα στο αυτοκίνητό του, κατά τη διάρκεια ενός οδικού ελέγχου στο Μπρούκλιν Σέντερ, στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αστυνομία ισχυρίστηκε σήμερα πως ο θάνατος από αστυνομικά πυρά του 20χρονου -που ταυτοποιήθηκε από τους συγγενείς του ως ο Ντόντε Ράιτ- φαίνεται να είναι «μια κατά λάθος εκπυρσοκρότηση» από μία αστυνομικό, η οποία τράβηξε το όπλο της, κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, αντί του τέιζέρ της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό συνέβη σε απόσταση κάπου 16 χιλιομέτρων από το σημείο όπου είχε σκοτωθεί ο Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από αστυνομικούς τον περασμένο Μάιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε σήμερα ότι μίλησε με τις Αρχές στη Μινεσότα σχετικά με τον θάνατο του 20χρονου από αστυνομικά πυρά, προσθέτοντας πως ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι έχουν σταλεί στην περιοχή για να βοηθήσουν στην τήρηση της ειρήνης και της ηρεμίας.

Σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, η αστυνομία του Μπρούκλιν Σέντερ ανέφερε πως αστυνομικοί σταμάτησαν οδηγό για παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας λίγο πριν από τις 02:00 και διαπίστωσαν ότι εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψής του.

Όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν, ο νεαρός ξαναμπήκε στο αυτοκίνητο. Ένας από τους αστυνομικούς έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου και τραυμάτισε τον οδηγό, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο άνδρας οδήγησε για αρκετά τετράγωνα προτού συγκρουστεί με άλλο όχημα. Εξέπνευσε επιτόπου. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κάμερες που φόραγαν τα δύο μέλη της ήταν ενεργοποιημένες στη διάρκεια του περιστατικού.

Στο μαγνητοσκοπημένο υλικό που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων σήμερα καταγράφεται η συμπλοκή μεταξύ του Ράιτ και ενός αστυνομικού, που του έχει περάσει χειροπέδες. Το θύμα αναπηδά ξαφνικά και μπαίνει στο αυτοκίνητό του επιχειρώντας να ξεφύγει. Η αστυνομικός ακούγεται να φωνάζει «Τέιζερ, τέιζερ», όπως οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται να κάνουν πριν από τη χρήση μη θανατηφόρων όπλων. Στη συνέχεια, πυροβολεί μία φορά.

«Αυτό μου φαίνεται, απ’ όσα είδα και την αντίδραση και την αναστάτωση της αστυνομικού αμέσως μετά, ότι επρόκειτο για μια κατά λάθος εκπυρσοκρότηση που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του Ράιτ», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπρούκλιν Σέντερ Τιμ Γκάνον.

Η ταυτότητα της αστυνομικού δεν αποκαλύφθηκε. Ο Γκάνον την περιέγραψε ως μια «πολύ έμπειρη» αστυνομικό.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Μπρούκλιν Παρκ Μάικ Έλιοτ είπε ότι η αστυνομικός, η οποία τέθηκε σε διαθεσιμότητα, θα πρέπει να απολυθεί.

«Η θέση μου είναι ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε να γίνονται λάθη που οδηγούν στην απώλεια ζωής άλλων ανθρώπων κατά την άσκηση του επαγγέλματός μας», τόνισε.

«Θέλω να πω ότι οι καρδιές μας πονάνε αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος. «Πονάμε αυτή τη στιγμή. Και αναγνωρίζουμε πως αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί χειρότερη στιγμή».

«Θα το διαλευκάνουμε αυτό», δεσμεύτηκε ο Έλιοτ, και πρόσθεσε «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι δικαιοσύνη θα απονεμηθεί για τον Ντόντε Ράιτ».

Επεισόδια έξω από το αστυνομικό τμήμα

Η είδηση είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια το βράδυ της Κυριακής. Οργισμένο πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων συγκεντρώθηκε χθες το βράδυ έξω από το αστυνομικό τμήμα του προαστίου Μπρούκλιν Σέντερ, ενώ αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση πλαστικών σφαιρών, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα. Από τις πλαστικές σφαίρες τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο διαδηλωτές, ένας από τους οποίους αιμορραγούσε στο κεφάλι, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Αυτοκίνητα της αστυνομίας υπέστησαν επίθεση από διαδηλωτές που τους πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Reuters, ενώ, σύμφωνα με ρεπόρτερ της εφημερίδας Minneapolis Star Tribune, διαδηλωτές άρχισαν κατόπιν να χοροπηδάνε πάνω στα καπό και στις οροφές των περιπολικών.

Η κατάσταση στη Μινεάπολη είναι εξαιρετικά τεταμένη, καθώς συνεχίζεται η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν – του λευκού πρώην αστυνομικού ο οποίος καταγράφηκε σε βίντεο να πιέζει με το γόνατό του τον λαιμό του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, 46 ετών, ενώ είχε τα χέρια δεμένα με χειροπέδες πισθάγκωνα και δεν πρόβαλε καμία αντίσταση – για ανθρωποκτονία. Η ακροαματική διαδικασία εισέρχεται σήμερα στην τρίτη της εβδομάδα.

Ο θάνατος του Φλόιντ πυροδότησε σειρά κινητοποιήσεων και επεισοδίων εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας και των φυλετικών ανισοτήτων στις ΗΠΑ και σε διεθνές επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ