ΚΟΣΜΟΣ

G7: Καταδίκη της Ρωσίας για την συσσώρευση στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία

G7: Καταδίκη της Ρωσίας για την συσσώρευση στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία
AP/Virginia Mayo

Την αύξηση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία καθώς επίσης στην περιοχή της υπό ρωσική κατοχή Κριμαίας καταδίκασαν οι υπουργοί εξωτερικών της G7, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

«Αυτές οι μεγάλης κλίμακας μετακινήσεις στρατευμάτων, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, αποτελούν απειλητικές και αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες», ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν.

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τις προκλήσεις της και να αποκλιμακώσει αμέσως τις εντάσεις ευθυγραμμιζόμενη με τις διεθνείς υποχρεώσεις της», συμπληρώνει η ανακοίνωση της G7.

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών, είχε γίνει κοινό κάλεσμα των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Γαλλίας και Γερμανίας προς τη Μόσχα να σταματήσει τη συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, εκφράζοντας την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, που συζήτησε το θέμα την προηγούμενη Παρασκευή, τηλεφωνικώς με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογό του, υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ και "οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους μοιράζονται την ίδια ανησυχία".

Σημειώνεται ότι ο πόλεμος στο Ντονμπάς ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014, έπειτα από μια φιλοδυτική εξέγερση στην Ουκρανία την οποία ακολούθησε επίσης η προσάρτηση από τη Μόσχα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Η σύγκρουση αυτή έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 13.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου άλλων. Η ένταση των μαχών είχε εν πολλοίς μειωθεί μετά τις συμφωνίες ειρήνης του Μινσκ το 2015, αλλά η πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης δεν έχει προχωρήσει.

Τις τελευταίες ημέρες το Κίεβο και δυτικές πρωτεύουσες επέκριναν τη Μόσχα για τη συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, ενώ τα φονικά επεισόδια με τους αυτονομιστές είναι σχεδόν καθημερινά.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, το Κρεμλίνο μπορεί να ψάχνει μια δικαιολογία προκειμένου να εξαπολύσει μεγάλου εύρους στρατιωτική επιχείρηση.

Το Κρεμλίνο δεν διέψευσε αυτές τις κινήσεις στρατευμάτων, αλλά διαβεβαιώνει πως δεν απειλούν κανέναν, κατηγορώντας αντίθετα το Κίεβο για "προκλήσεις" με σκοπό "να επιδεινώσει την κατάσταση στο μέτωπο".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ