ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν και έκτακτη σύσκεψη ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Ουκρανική κρίση: Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν και έκτακτη σύσκεψη ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μείωση των εντάσεων στην Ουκρανία, αλλά και τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής σε τρίτη χώρα πρότεινε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα που αφορούν τον έλεγχο των εξοπλισμών και την ασφάλεια. Ο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του «για την αιφνιδιαστική συγκέντρωση ρωσικών μονάδων στην κατεχόμενη Κριμαία και στα σύνορα με την Ουκρανία». Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Πούτιν να συμβάλει στη «μείωση των εντάσεων» και του πρότεινε να συναντηθούν «σε μια τρίτη χώρα» εντός των επόμενων μηνών ώστε «να οικοδομήσουμε μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση με τη Ρωσία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ακόμα ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντά της απέναντι στις ενέργειες της Ρωσίας, όπως στις κυβερνοεπιθέσεις και την παρέμβαση σε εκλογές.

Νωρίτερα σήμερα η Μόσχα απηύθυνε προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από τη Ρωσία και την Κριμαία με αφορμή τα δύο αμερικανικά πλοία που κατευθύνονται στη Μαύρη θάλασσα.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, η Μόσχα προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από τη Ρωσία και την Κριμαία, λέγοντας ότι ο κίνδυνος ενός συμβάντος είναι πολύ μεγάλος.

Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία πρόκειται να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα αργότερα μέσα στην εβδομάδα εν μέσω όξυνσης της έντασης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ριαμπκόφ χαρακτήρισε την αποστολή των αμερικανικών πλοίων «πρόκληση».

«(Οι ΗΠΑ) θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο κίνδυνος ενός συμβάντος είναι πολύ μεγάλος. Είδαμε κάτι αντίστοιχο σε μια εντελώς διαφορετική θάλασσα φέτος. Προειδοποιούμε τις ΗΠΑ ότι καλά θα κάνουν να μείνουν μακριά από την Κριμαία, από τις ακτές μας στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι για το δικό τους καλό», υπογράμμισε ο Ριαμπκόφ.

Ο Ρώσος υφυπουργός εξήγησε εξάλλου ότι η Μόσχα προστατεύει και θα εξακολουθήσει να προστατεύει τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, στην περιοχή Ντονμπάς, η οποία ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Έκκληση Στόλτενμπεργκ στη Ρωσία και έκτακτη σύσκεψη ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Να σταματήσει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας κάλεσε τη Ρωσία νωρίτερα σήμερα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η σημαντική στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας δεν δικαιολογείται και είναι βαθιά ανησυχητική», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κούλεμπα.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι «η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική ανάπτυξη» εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Ο ίδιος κάλεσε παράλληλα τη Ρωσία να «σταματήσει τις προκλήσεις και να προχωρήσει αμέσως σε αποκλιμάκωση».

«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ με θέμα το Αφγανιστάν και την Ουκρανία, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ