ΚΟΣΜΟΣ

Μινεσότα: Παραιτήθηκαν ο αρχηγός και η αστυνομικός που πυροβόλησε θανάσιμα 20χρονο Αφροαμερικανό

Μινεσότα: Παραιτήθηκαν ο αρχηγός και η αστυνομικός που πυροβόλησε θανάσιμα 20χρονο Αφροαμερικανό
(AP Photo/John Minchillo)

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπρούκλιν Σέντερ της Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και η αστυνομικός που πυροβόλησε θανάσιμα τον Ντόντε Ράιτ, έναν 20χρονο Αφροαμερικανό μετά από συμπλοκή με την αστυνομία κατά τη διάρκεια ελέγχου, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος του Μπρούκλιν Σέντερ.

Ο δήμαρχος Μάικ Έλιοτ ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι παραιτήσεις υποβλήθηκαν μετά το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου για την απόλυση τόσο του αρχηγού της αστυνομίας, Τιμ Γκάνον, όσο και της Κιμ Πότερ, της αστυνομικίνας που πυροβόλησε τον Ράιτ, με προϋπηρεσία 26 ετών στο σώμα.

«Ελπίζω ότι αυτό θα φέρει μια κάποια ηρεμία στην κοινότητα», δήλωσε ο δήμαρχος. «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην κοινότητα ότι παίρνουμε αυτήν την κατάσταση στα σοβαρά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η αστυνομία ισχυρίστηκε χθες, Δευτέρα, πως ο θάνατος από αστυνομικά πυρά του 20χρονου φαίνεται να είναι «μια κατά λάθος εκπυρσοκρότηση» από την αστυνομικό, η οποία τράβηξε το όπλο της, κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, αντί του τέιζέρ της, όπλο που προκαλεί ηλεκτροσόκ και δεν είναι απαραιτήτως θανατηφόρο.

Σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, η αστυνομία του Μπρούκλιν Σέντερ ανέφερε πως αστυνομικοί σταμάτησαν οδηγό για παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας λίγο πριν από τις 02:00 και διαπίστωσαν ότι εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψής του.

Όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν, ο νεαρός ξαναμπήκε στο αυτοκίνητο. Ένας από τους αστυνομικούς έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου και τραυμάτισε τον οδηγό, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο άνδρας οδήγησε για αρκετά τετράγωνα προτού συγκρουστεί με άλλο όχημα. Εξέπνευσε επιτόπου. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κάμερες που φόραγαν τα δύο μέλη της ήταν ενεργοποιημένες στη διάρκεια του περιστατικού.

Στο μαγνητοσκοπημένο υλικό που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων σήμερα καταγράφεται η συμπλοκή μεταξύ του Ράιτ και ενός αστυνομικού, που του έχει περάσει χειροπέδες. Το θύμα αναπηδά ξαφνικά και μπαίνει στο αυτοκίνητό του επιχειρώντας να ξεφύγει. Η αστυνομικός ακούγεται να φωνάζει «Τέιζερ, τέιζερ», όπως οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται να κάνουν πριν από τη χρήση μη θανατηφόρων όπλων. Στη συνέχεια, πυροβολεί μία φορά.

«Αυτό μου φαίνεται, απ’ όσα είδα και την αντίδραση και την αναστάτωση της αστυνομικού αμέσως μετά, ότι επρόκειτο για μια κατά λάθος εκπυρσοκρότηση που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του Ράιτ», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπρούκλιν Σέντερ Τιμ Γκάνον.

Η Μινεάπολις ζει από την Κυριακή νύχτες διαδηλώσεων και έντασης, μετά τον θάνατο του 20χρονου, μεσούσης της δίκης του λευκού πρώην αστυνομικού για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό συνέβη σε απόσταση κάπου 16 χιλιομέτρων από το σημείο όπου είχε σκοτωθεί ο Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από αστυνομικούς τον περασμένο Μάιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο χθες για «τραγικό» θάνατο του Ράιτ, τονίζοντας ότι περιμένει να δει τι θα δείξει η έρευνα για το συμβάν.

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε και αυτός από την πλευρά του σήμερα «πλήρη και διαφανή» έρευνα του περιστατικού που οδήγησε στον θάνατο του νεαρού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ