ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι ανάφλεξης στην Ουκρανία: Υπ' ατμόν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ απέναντι στη «ρωσική επιθετικότητα»

Γενς Στόλτενμπεργκ και Λόιντ Όστιν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες Kenzo Tribouillard, Pool via AP

Υπό το φως της επικίνδυνης όξυνσης της έντασης στην ανατολική Ουκρανία συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να εκφράζει -από κοινού με τους Λόιντ Όστιν και Άντονι Μπλίνκεν- ανησυχία για τις στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας, λέγοντας πως η Συμμαχία θα σταθεί σθεναρά στο πλευρό του Κιέβου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν αντίστοιχα, βρέθηκαν σήμερα, Τετάρτη, με φυσική παρουσία στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, προσερχόμενοι διαδοχικά σε κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον Γενς Στόλτενμπεργκ πριν την έναρξη των εργασιών της τηλεδιάσκεψης.

Υποδεχόμενος τον Λόιντ Όστιν στην «επίσημη πρώτη» του στις Βρυξέλλες αφότου ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε αναφορικά με το ουκρανικό ζήτημα ότι η Ρωσία έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης από το 2014.

Μιλώντας για τις «επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας εντός και γύρω από την Ουκρανία», ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε:

«Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα ζήτημα έναντι του οποίου οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να στέκονται μαζί και να εκφράζουν στενή υποστήριξη στην Ουκρανία».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Λόιντ Όστιν υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται την ανησυχία λόγω της πρόσφατης συγκέντρωσης ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας.

Ως προς τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε εξίσου πως «όλοι ανησυχούμε για την μαζική στρατιωτική ανάπτυξη» και προσέθεσε ότι «η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση».

Στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ τίθεται επί τάπητος και το θέμα του Αφγανιστάν μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών περί απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων στις 11 Σεπτεμβρίου -την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων που αιματοκύλισαν τη χώρα.

Σε σχετική του δήλωση από τις Βρυξέλλες ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε: «Θα συνεργαστούμε πολύ στενά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για μία ασφαλή , σχεδιασμένη και συντονισμένη απόσυρση των δυνάμεών μας από το Αφγανιστάν αλλά, ακόμη κι αν το κάνουμε, η δέσμευσή στο Αφγανιστάν, στο μέλλον του, θα παραμείνει».

Ο ρωσικός Στόλος βγαίνει στη Μαύρη Θάλασσα

Στρατιωτικές ασκήσεις στην Μαύρη Θάλασσα αρχίζει, εν τω μεταξύ, το Πελεμικό Ναυτικό της Ρωσίας σε επίδειξη ισχύος εν όψει του κατάπλου δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή, με φόντο την επικίνδυνη όξυνση της έντασης.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι στις ασκήσεις συμμετέχουν πλοία επιφανείας του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που εδρεύει στην Κριμαία, καθώς και αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν επίθεση κατά στόχων επιφανείας και αέρος, κατά τις ίδιες πηγές.

Διαβάστε επίσης

Μαύρη Θάλασσα: Με στρατιωτικές ασκήσεις... «υποδέχεται» η Ρωσία τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ

Ουκρανία: Γυμνάσια προσομείωσης επίθεσης με άρματα μάχης κοντά στην Κριμαία

Δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ αναμένονται στην Μαύρη Θάλασσα, καθώς Ηνωμένες Πολιτείες και ΝΑΤΟ έχουν σημάνει συναγερμό για την ευρείας κλίμακας ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας και την Κριμαία.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι τα αμερικανικά πολεμικά πλοία πρέπει να μείνουν μακριά από την Κριμαία «για το καλό τους», χαρακτηρίζοντας την ανάπτυξή τους στην Μαύρη Θάλασσα «πρόκληση» που θέλει «να δοκιμάσει τα ρωσικά νεύρα».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χθες, Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την ανησυχία του «για την αιφνιδιαστική συγκέντρωση ρωσικών μονάδων στην κατεχόμενη Κριμαία και στα σύνορα με την Ουκρανία», διαμηνύοντας ταυτοχρονα ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Βάσει σχετικής ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Πούτιν να συμβάλει στη «μείωση των εντάσεων» και του πρότεινε να συναντηθούν «σε τρίτη χώρα» εντός των επόμενων μηνών ώστε «να οικοδομήσουμε μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση με τη Ρωσία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντά της απέναντι στις ενέργειες της Ρωσίας, όπως στις κυβερνοεπιθέσεις και την παρέμβαση σε εκλογές.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι θα «μελετήσει» την πρόταση Μπάιντεν για τη διενέργεια συνόδου κορυφής.

«Είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσουμε γι' αυτή τη συνάντηση με συγκεκριμένο τρόπο. Είναι μια νέα πρόταση που θα μελετηθεί» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

Παράλληλα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε επικαλούμενο πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πως το Κρεμλίνο προειδοποίησε την Ουάσινγκτον πως θα δράσει με αποφασιστικότητα, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν σε οποιαδήποτε νέα «μη φιλικά μέτρα», όπως επιβολή κυρώσεων.

Σύμφωνα με το RIA, η προειδοποίηση ήλθε διά στόματος του συμβούλου του προέδρου Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσάκοφ, ο οποίος κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα για συνομιλίες μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Πούτιν και τον Μπάιντεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης