ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Γυμνάσια προσομείωσης επίθεσης με άρματα μάχης κοντά στην Κριμαία

Ουκρανία: Γυμνάσια προσομείωσης επίθεσης με άρματα μάχης κοντά στην Κριμαία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πρόβαραν σήμερα την απόκρουση μιας επίθεσης με άρματα μάχης κα πεζικό κοντά στα σύνορα με την προσαρτηθείσα από τη Ρωσία Κριμαία, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο ουκρανικός στρατός.

Τα γυμνάσια γίνονται μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας κοντά στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία, μεταξύ άλλων ανησυχιών των ΗΠΑ.

Η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις πολεμούν με υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές σε μια σύγκρουση επτά ετών η οποία σύμφωνα με το Κίεβο έχει κοστίσει τη ζωή σε 14.000 ανθρώπους.

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι στα σημερινά γυμνάσια ανέπτυξε άρματα μάχης και πυροβολικό προκειμένου να εξασκηθεί στην απόκρουση μιας δύναμης αρμάτων μάχης και πεζικού που προσπαθεί να διασπάσει την άμυνά του.

Ανήρτησε πλάνα βίντεο, με την υπόκρουση ροκ μουσικής, που δείχνουν ουκρανικά άρματα μάχης σε ελιγμούς σχηματισμού και στρατιωτών που οπλίζουν και εκτοξεύουν πυρά πυροβολικού.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε χθες, Τρίτη, πως η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Μόσχας κοντά στην Ουκρανία είναι μέρος γυμνασίων μεγάλης κλίμακας που έχουν σκοπό να δοκιμάσουν την ετοιμότητα μάχης και να απαντήσουν σε ό,τι αποκάλεσε απειλητική στρατιωτική δράση από το ΝΑΤΟ.

Ο Σόιγκου δήλωσε πως τα γυμνάσια διάρκειας τριών εβδομάδων, τα οποία αποκάλεσε επιτυχή, αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο εβδομάδες.

Ο Σόιγκου είπε πως το ΝΑΤΟ αναπτύσσει 40.000 στρατιώτες και 15.000 τμήματα στρατιωτικού εξοπλισμού κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα και στις περιοχές της Βαλτικής.

Η δυτική συμμαχία αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε τέτοια σχέδια.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και ευχαρίστησε τον Σούγκα για την υποστήριξή του, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ζελένσκι.

"Ο Ζελένσκι μοιράστηκε τις ανησυχίες για την κλιμάκωση της κατάστασης ασφαλείας στην ανατολική Ουκρανία και την αύξηση της συγκέντρωσης ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα του κράτους μας", ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ