ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν από την έδρα του ΝΑΤΟ: Προκαλεί το Ιράν με τον εμπλουτισμό ουρανίου

Μπλίνκεν από την έδρα του ΝΑΤΟ: Προκαλεί το Ιράν με τον εμπλουτισμό ουρανίου
Kenzo Tribouillard, Pool via AP

«Προκλητική» χαρακτήρισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, την ανακοίνωση του Ιράν ότι στοχεύει να αρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 60%, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σοβαρότητα που επιδεικνύει η Τεχεράνη στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι ενώ η Ουάσινγκτον έχει επιδείξει σοβαρότητα ως προς την επιστροφή στη συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, το Ιράν δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι έχει τέτοιο σκοπό.

Κοινή προειδοποίηση είχε έλθει νωρίτερα προς την Τεχεράνη και από τη Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, οι οποίες τόνισαν πως η απόφαση του Ιράν να εμπλουτίσει ουράνιο καθαρότητας 60% και να εγκαταστήσει άλλες 1.000 συσκευές φυγοκέντρησης στη μονάδα της στη Νατάνζ αντιτίθεται στις προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας του 2015.

Την Πέμπτη αναμένεται να επαναληφθούν οι συνομιλίες ανάμεσα σε διεθνείς δυνάμεις, το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Βιέννη.

«Οι ανακοινώσεις του Ιράν είναι ιδιαίτερα λυπηρές δεδομένου ότι έρχονται την ώρα που οι συμμετέχοντες στο JCPoA [Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης - η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν] και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει ουσιαστικές συζητήσεις, με σκοπό να εξευρεθεί ταχεία, διπλωματική λύση προκειμένου να αναζωογονηθεί και να αποκατασταθείη JCPoA» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας.

«Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, απορρίπτουμε όλα τα μέτρα κλιμάκωσης από οποιονδήποτε, και καλούμε το Ιράν να μην περιπλέξει περαιτέρω τη διπλωματική διαδικασία» επισημαίνουν οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ