ΚΟΣΜΟΣ

Ξύπνησαν μνήμες Ψυχρού Πολέμου: Με λευκές «λωρίδες εισβολής» τα ρωσικά τεθωρακισμένα

Ξύπνησαν μνήμες Ψυχρού Πολέμου: Με λευκές «λωρίδες εισβολής» τα ρωσικά τεθωρακισμένα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Pavel Golovkin

Με τις λευκές «λωρίδες εισβολής» έχουν ντυθεί τα ρωσικά τανκς που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφορούν στα κοινωνικά μέσα και εμφανίζουν πράγματι την πάνω πλευρά των ρωσικών αρμάτων να έχουν σκοπίμως βαφεί με έναν λευκό «σταυρό».

Το βίντεο, το οποίο τράβηξε κάτοικος της περιοχής και αναδημοσιεύει η Daily Mail δείχνει μια μεραρχία τεθωρακισμένων ρωσικών BTR 80 να διασχίζουν τον δρόμο φέροντας τη χαρακτηριστική λευκή ρίγα.

Κατά την εισβολή του 1968 στην Τσεχοσλοβακία και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι σοβιετικές δυνάμεις κατέφευγαν σε αυτή τη λύση προκειμένου τα άρματά τους να διακρίνονται από τα σχεδόν πανομοιότυπα που χρησιμοποιούσαν οι χώρες του ανατολικού μπλοκ ώστε να αποφύγουν φίλια πυρά στις επεμβάσεις που πραγματοποίησαν στους δορυφόρους τους, καταπνίγοντας συνήθως στο αίμα τις εξεγέρσεις.

Αν και η σύγχρονη τεχνολογία καθιστά τέτοιες λύσεις περιττές, η εμφάνιση του συγκεκριμένου «καμουφλάζ» αυξάνει την ένταση και τα ήδη τεταμένα νεύρα στην περιοχή, την ώρα που ο Πούτιν φαίνεται να αγνοεί τις εκκλήσεις Μπάιντεν για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Η Ουκρανία, η οποία φοβάται ότι το Κρεμλίνο ψάχνει ένα πρόσχημα για να επιτεθεί, κατηγόρησε πρόσφατα τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει περισσότερα από 80.000 στρατεύματα κοντά στα ανατολικά σύνορά της και στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας της χώρας προειδοποίησε την Τετάρτη το ΝΑΤΟ για πιθανότητα εγκατάστασης πυρηνικών στην Κριμαία.

Ανησυχία στο ΝΑΤΟ

Υπό το φως της επικίνδυνης όξυνσης της έντασης στην ανατολική Ουκρανία και της ανησυχίας για τις στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν αντίστοιχα, βρέθηκαν την Τετάρτη, με φυσική παρουσία στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, προσερχόμενοι διαδοχικά σε κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον Γενς Στόλτενμπεργκ πριν την έναρξη των εργασιών της τηλεδιάσκεψης.

Υποδεχόμενος τον Λόιντ Όστιν στην «επίσημη πρώτη» του στις Βρυξέλλες αφότου ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε αναφορικά με το ουκρανικό ζήτημα ότι η Ρωσία έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης από το 2014.

Μιλώντας για τις «επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας εντός και γύρω από την Ουκρανία», ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε:

«Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα ζήτημα έναντι του οποίου οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να στέκονται μαζί και να εκφράζουν στενή υποστήριξη στην Ουκρανία».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Λόιντ Όστιν υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται την ανησυχία λόγω της πρόσφατης συγκέντρωσης ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας.

Ως προς τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε εξίσου πως «όλοι ανησυχούμε για την μαζική στρατιωτική ανάπτυξη» και προσέθεσε ότι «η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση».

Στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ τίθεται επί τάπητος και το θέμα του Αφγανιστάν μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών περί απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων στις 11 Σεπτεμβρίου -την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων που αιματοκύλισαν τη χώρα.

Σε σχετική του δήλωση από τις Βρυξέλλες ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε: «Θα συνεργαστούμε πολύ στενά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για μία ασφαλή , σχεδιασμένη και συντονισμένη απόσυρση των δυνάμεών μας από το Αφγανιστάν αλλά, ακόμη κι αν το κάνουμε, η δέσμευσή στο Αφγανιστάν, στο μέλλον του, θα παραμείνει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ