ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ξεκίνησε η παραγωγή εμπλουτισμένου κατά 60% ουρανίου στη Νατάνζ

Ιράν: Ξεκίνησε η παραγωγή εμπλουτισμένου κατά 60% ουρανίου στη Νατάνζ
AP Photo / Mehr News Agency, Majid Asgaripour, File

Τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 60% στον σταθμό της Νατάνζ ξεκίνησε σήμερα το Ιράν, μερικές ημέρες έπειτα από μια έκρηξη στις εγκαταστάσεις αυτές για την οποία η Τεχεράνη επέρριψε την ευθύνη στο Ισραήλ.

«Παράγουμε περίπου 9 γραμμάρια εμπλουτισμένου ουρανίου 60% την ώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. «Αλλά πρέπει να εργαστούμε ώστε να το μειώσουμε στα 5 γραμμάρια την ώρα».

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μοχαμάντ Καλιμπάφ δήλωσε πως Ιρανοί επιστήμονες άρχισαν με επιτυχία να εμπλουτίζουν ουράνιο 60% στις 12:40 τοπική ώρα (11:10 ώρα Γκρίνουιτς).

«Η βούληση του ιρανικού λαού κάνει θαύματα που αποτρέπουν οποιαδήποτε συνωμοσία», έγραψε ο Καλιμπάφ στο Twitter.

Το Ιράν έχει πει πως η απόφασή του να αυξήσει τον εμπλουτισμό στο υψηλότερο επίπεδο που ήταν ποτέ είναι απάντηση στο σαμποτάζ των σημαντικών πυρηνικών εγκαταστάσεών του στη Νατάνζ την Κυριακή από το Ισραήλ.

Το Ιράν και οι διεθνείς δυνάμεις συναντώνται στη Βιέννη στην προσπάθεια να διασώσουν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν από την οποία αποχώρησε η Ουάσινγκτον πριν από τρία χρόνια.

Η συμφωνία επιδίωξε να καταστήσει δυσκολότερη για το Ιράν την απόκτηση ατομικής βόμβας - κάτι το οποίο αρνείται ότι προσπαθεί να κάνει - με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Αμπάς Αρακτσί, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν στις συνομιλίες της Βιέννης, δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα πως το Ιράν θα ενεργοποιήσει 1.000 προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης στη Νατάνζ.

Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως «ο εμπλουτισμός 60% θα είναι σε μικρή ποσότητα» μόνο.

Το Ισραήλ, το οποίο αντιτίθεται στην πυρηνική συμφωνία, δεν έχει σχολιάσει επίσημα το συμβάν στη Νατάνζ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ