ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Την Τρίτη ανακοινώσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Κορωνοϊός: Την Τρίτη ανακοινώσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανέφερε σήμερα ότι θα ανακοινώσει την Τρίτη τις συστάσεις του για το εμβόλιο Janssen, της εταιρείας Johnson & Johnson, για την Covid-19.

Η χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης έχει ανασταλεί, λόγω της εμφάνισης σπάνιων θρομβοεμβολών σε εμβολιασθέντες.

Ο ΕΜΑ, που εδρεύει στο Άμστερνταμ, υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ότι στις 20 Απριλίου, στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) θα παραχωρήσει διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στην οποία θα αναφερθεί στα συμπεράσματά του όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson μπήκε την περασμένη εβδομάδα στο «μικροσκόπιο» του ΕΜΑ για την πιθανότητα εκδήλωσης σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων, με την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή να ανακοινώνει ότι ερευνά τέσσερα σοβαρά περιστατικά. Ωστόσο, ο Οργανισμός προς το παρόν θεωρεί ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει πάρει άδεια χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με την ονομασία Janssen), αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η χορήγησή του. Η εταιρεία από την πλευρά της αποφάσισε να καθυστερήσει τη διανομή του στην Ευρώπη.

Το εμβόλιο αυτό ήταν το τέταρτο που έλαβε άδεια χρήσης στην Ευρώπη, τον περασμένο μήνα, μετά από εκείνα των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca/Οξφόρδης.

Το συμβόλαιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Johnson & Johnson προβλέπει την αγορά συνολικά 400 εκατομμυρίων δόσεων από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία έχει δεσμευθεί να παραδώσει 200 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, μέχρι το τέλος του 2021.

H Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ζητά «επείγουσες διευκρινίσεις» από την Johnson & Johnson μετά την «παντελώς απρόσμενη» ανακοίνωση της εταιρείας, ότι καθυστερεί την ανάπτυξη του εμβολίου της στην Ευρώπη μετά τα σπάνια περιστατικά των θρομβώσεων στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στο μπλοκ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των μονοδοσικών εμβολίων και εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα την «παύση» χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson λόγω ανησυχιών για σοβαρά και σπάνια περιστατικά θρόμβωσης.

Η αναστολή δεν θα διαρκέσει πολύ, σύμφωνα με την Τζάνετ Γούντκοκ -εκτελούσα χρέη επιτρόπου του FDA μέχρι τον διορισμό μόνιμου επικεφαλής από την κυβέρνηση Μπάιντεν- η οποία δήλωσε πως πρόκειται για «ζήτημα ημερών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ