ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Οι σύμμαχοι του Αλεξέι Ναβάλνι καλούν σε μαζικές διαδηλώσεις την Τετάρτη

Ρωσία: Οι σύμμαχοι του Αλεξέι Ναβάλνι καλούν σε μαζικές διαδηλώσεις την Τετάρτη
Moscow City Court via AP, File

Τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας «προαναγγέλλουν» σύμμαχοι του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, καλώντας σε μαζικές συγκεντρώσεις την 21η Απριλίου καθώς η κατάσταση της υγείας του 44χρονου απεργού πείνας επιδεινώνεται πλέον σοβαρά. Την ίδια στιγμή, η Γαλλία δηλώνει «εξαιρετικά ανήσυχη», διαμηνύοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «φέρει τεράστια ευθύνη».

O επικριτής του Κρεμλίνου πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 31 Μαρτίου διαμαρτυρόμενος για την άρνηση των σωφρονιστικών αρχών, όπως καταγγέλλει, να του παράσχουν την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα για τους έντονους πόνους που αντιμετωπίζει στο πόδι και στην πλάτη.

Γιατροί που πρόσκεινται στον Ναβάλνι έχουν σημάνει σήμα κινδύνου για τον 44χρονο απεργό πείνας αναφέροντας πως μπορεί να εκδηλώσει νεφρική ανεπάρκεια και να υποστεί καρδιακή ανακοπή ανά πάσα στιγμή.

Διαβάστε επίσης

Έκκληση από την κόρη του Ναβάλνι: Ο πατέρας μου χρειάζεται γιατρό

Αλεξέι Ναβάλνι: Κινδυνεύει με νεφρική ανεπάρκεια λόγω της απεργίας πείνας

Οι αρχές των ρωσικών φυλακών υποστηρίζουν ότι του πρόσφεραν την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα, αλλά ο Ναβάλνι την αρνήθηκε ζητώντας να λάβει φροντίδα από γιατρό της επιλογής του του εκτός της φυλακής, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.

Η Ρωσία φυλάκισε τον Ναβάλνι για 2,5 χρόνια τον Φεβρουάριο για παραβίαση των όρων αναστολής, κατηγορία που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν κατασκευασμένη.

Συνελήφθη στα σύνορα κατά την επιστροφή του στη Μόσχα από τη Γερμανία, όπου ανάρρωνε από δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα.

Το Κρεμλίνο διατείνεται ότι δεν έχει «δει» αποδείξεις ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε και τον έχει χαρακτηρίσει ανατρεπτικό στοιχείο υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας.

Η Γαλλία δήλωσε σήμερα, Κυριακή, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, «εξαιρετικά ανήσυχη» για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι και επισήμανε την «τεράστια ευθύνη» που φέρει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η κατάσταση του κ.Ναβάλνι είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Εύχομαι να ληφθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα του κ. Ναβάλνι, αλλά και η απελευθέρωσή του. Υπάρχει εκεί μια τεράστια ευθύνη του προέδρου Πούτιν» δήλωσε ο Λεντριάν στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο France 3.

«Η Ρωσία έχει την ευθύνη για την υγεία του Ναβάλνι και πρέπει να την αναλάβει» σημείωσε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά την υπόθεση. «Έχουμε ήδη λάβει μέτρα. Το πακέτο κυρώσεων είναι ήδη σημαντικό, αλλά μπορεί να υπάρξουν και άλλες» τόνισε.

Ομάδα τοπικών βουλευτών της ρωσικής αντιπολίτευσης απηύθυνε επίσης έκκληση προς τον Πούτιν να προσφέρει στον Ναβάλνι την απαραίτητη θεραπεία.

Εβδομήντα καλλιτέχνες, συγγραφείς και ηθοποιοί , ανάμεσά τους και η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, καθώς και ο Σαλμάν Ρούσντι, απηύθυναν χθες, Σάββατο, με κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Le Monde έκκληση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να παρασχεθεί ιατρική φροντίδα στον αντικαθεστωτικού.

Εκτός από την Σβετλάνα Αλεξίεβιτς και τον Σαλμάν Ρούσντι, την έκκληση υπογράφουν, μεταξύ άλλων, και ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Νοτιοαφρικανός συγγραφέας Τζον Κοτσέε, οι ηθοποιοί Τζουντ Λο και Βανέσα Ρεντγκρέιβ, καθώς και οι συγγραφείς Τ. Κ. Ρόουλινγκ και Αρουντάτι Ρόι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ