ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Πέντε τραυματίες σε επίθεση με ρουκέτες κατά της αεροπορικής βάσης Μπάλαντ

Ιράκ: Πέντε τραυματίες σε επίθεση με ρουκέτες κατά της αεροπορικής βάσης Μπάλαντ
Φωτογραφία Αρχείου AP/Khalid Mohammed

Πέντε ρουκέτες έπληξαν την ιρακινή αεροπορική βάση Μπάλαντ βόρεια της Βαγδάτης, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων. 

Σύμφωνα με αξιωματούχο των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας, δύο από τις ρουκέτες έπληξαν κοιτώνα και την καντίνα της αμερικανικής εταιρείας υπεργολαβιών Sallyport, ενώ τους πέντε τραυματίες, οι δύο είναι ξένοι εργαζόμενοι και οι τρεις ιρακινοί στρατιώτες.

Η βάση Μπάλαντ, βόρεια της Βαγδάτης, στεγάζει αεροσκάφη F-16 και εταιρείες που ασχολούνται με την συντήρησή τους και απασχολούν ιρακινούς και ξένους εργαζόμενους έχουν παρουσία εκεί.

Υπενθυμίζεται πως Ιρακινός εργαζόμενος τέτοιας εταιρείας είχε τραυματισθεί κατά την διάρκεια αντίστοιχης επίθεσης κατά της ίδιας βάσης στις 21 Φεβρουαρίου.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά ένοπλες οργανώσεις, οι οποίες, σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους, υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν κατά το παρελθόν αναλάβει την ευθύνη για παρόμοιες επιθέσεις.

Συνολικά, περί τις είκοσι επιθέσεις έχουν εκδηλωθεί κατά βάσεων που στεγάζουν Αμερικανούς στρατιώτες ή αμερικανικές διπλωματικές αντιπροσωπείες από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν. Δεκάδες άλλες επιθέσεις είχαν πραγματοποιηθεί από τον φθινόπωρο του 2019 επί προεδρίας Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στην πρωτεύουσα του Ιράκ και την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ)

Η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Σαντρ Σίτι, πυκνοκατοικημένη ανατολική συνοικία της Βαγδάτης, προπύργιο των σιιτών, είχε αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να σκοτωθούν και 17 να τραυματιστούν, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην αστυνομία και γιατροί.

Ο στρατός του Ιράκ έδωσε διαφορετικό απολογισμό την ίδια ημέρα, ανακοινώνοντας πως η έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε έναν πολίτη και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 12, ενώ απανθράκωσε αυτοκίνητα.

Το Ισλαμικό Κράτος υποστήριξε χθες πως η έκρηξη ήταν ενέργεια «αποσπάσματος στρατιωτών του χαλιφάτου», με στόχο σιίτες και ότι είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν 20 άνθρωποι. Η σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση θεωρεί τους σιίτες – που αποτελούν την πλειοψηφία των πολιτών του Ιράκ – αιρετικούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ