ΚΟΣΜΟΣ

Δίκη Φλόιντ: Εν αναμονή της απόφασης των ενόρκων - Δρακόντεια μέτρα έξω από το δικαστήριο

Δίκη Φλόιντ: Εν αναμονή της απόφασης των ενόρκων - Δρακόντεια μέτρα έξω από το δικαστήριο
AP Photo/Julio Cortez

Σε φάση αναμονής βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι στη δίκη του Τζορτζ Φλόιντ, καθώς και σύσσωμη η μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ, καθώς οι ένορκοι της πολύκροτης υπόθεσης έχουν αποσυρθεί προκειμένου να συσκεφθούν γύρω από την ετυμηγορία τους.

Τα μέλη του σώματος των ενόρκων στη δίκη του πρώην αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν αποσύρθηκαν χθες Δευτέρα για να διαβουλευθούν κεκλεισμένων των θυρών ώστε να καταλήξουν σε ετυμηγορία για τις ευθύνες του λευκού πρώην αστυνομικού στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Οι ένορκοι θα διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο ενώ το δικαστήριο δεν έχει καθορίσει το χρόνο ανακοίνωσης της απόφασης.

Εν αναμονή της ετυμηγορίας, το δικαστήριο της Μινεάπολης, όπου φιλοξενείται η πολύκροτη δίκη έχει περιβληθεί με πρωτοφανή μέτρα προστασίας.

Μεγάλα συρματοπλέγματα, ψηλά προστατευτικά και ένοπλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς έχουν παραταχθεί περιμετρικά προκειμένου να αποφευχθούν έκτροπα.

Παράλληλα, διάφορες πόλεις προετοιμάζονται για διαδηλώσεις, ανεξαρτήτου ετυμηγορίας.

Τα πνεύματα είναι ιδιαίτερα τεταμένα τις τελευταίες ημέρες, αφού νέοι θάνατοι άοπλων μαύρων από αστυνομική βία έχουν βάλει λάδι στη φωτιά.

Σημειώνεται πως μέσα στο Σαββατοκύριακο πρώην κατοικία μάρτυρα υπεράσπισης στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν υπέστη βανδαλισμό από αγνώστους, οι οποίοι πέταξαν γουρουνοκεφαλή και ράντισαν με το αίμα της την πρόσοψη του σπιτιού.

Ο δικαστής Πίτερ Κέιχιλ, καλώντας το σώμα να φανεί «απόλυτα αμερόληπτο», του ζήτησε «να εξετάσει τα αποδεικτικά στοιχεία, να τα ζυγίσει και να εφαρμόσει τον νόμο».

Νωρίτερα, ο δικηγόρος του Ντέρεκ Σόβιν ζήτησε την αθώωση του πελάτη του, λέγοντας ότι η κατηγορούσα αρχή δεν παρείχε αδιάσειστες αποδείξεις της ενοχής του.

Η κατηγορούσα αρχή «απέτυχε να παράσχει αποδείξεις πέραν πάσης αμφιβολίας και ο κ. Σόβιν πρέπει επομένως να κριθεί αθώος», δήλωσε ο Έρικ Νέλσον έπειτα από σχεδόν τρεις ώρες αγόρευσής του.

Ο κ. Σόβιν, πρώην μέλος της αστυνομίας στη Μινεάπολη, 45 ετών, δήλωσε αθώος. Αντιμετωπίζει ποινή ως και 40 ετών κάθειρξης αν κριθεί ένοχος.

Οι καταδίκες αστυνομικών για φόνο είναι εξαιρετικά σπάνιες στη χώρα: συνήθως απαλλάσσονται λόγω αμφιβολιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ