ΚΟΣΜΟΣ

Επιθέσεις Βρυξέλλες: Η αναγνώριση των θυμάτων θα πάρει χρόνο

Επιθέσεις Βρυξέλλες: Η αναγνώριση των θυμάτων θα πάρει χρόνο
REUTERS/ GONZALO FUENTES

Πυρετωδώς εργάζονται οι βελγικές αρχές για να προσδιορίσουν την ταυτότητα και τον οριστικό απολογισμό των θυμάτων, οι οποίοι προέρχονται από 40 διαφορετικές χώρες, η ταυτοποίησή τους, ωστόσο, θα πάρει χρόνο.

"Δεν έχουμε οριστικό απολογισμό, αυτός παραμένει κατ' εκτίμηση: περίπου τριάντα θάνατοι και 250 τραυματίες", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο εκπρόσωπος του κέντρου διαχείρισης κρίσεων που συστάθηκε μετά τις επιθέσεις.

"Υπάρχουν πιθανόν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών περισσότερες από 40 διαφορετικές εθνικότητες", δήλωσε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

Χθες ο δήμαρχος των Βρυξελλών Ιβάν Μαγέρ ανακοίνωσε πως υπήρχαν "πολλές εθνικότητες" μεταξύ των τραυματιών στο μετρό, προσθέτοντας πως η ταυτοποίησή τους θα "πάρει χρόνο" λόγω της "χαοτικής" κατάστασης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, προς το παρόν, μόνο δύο πρόσωπα μεταξύ των νεκρών έχουν ταυτοποιηθεί επίσημα, μια Μαροκινή και μια Περουβιανή.

Σύμφωνα με το περουβιανό υπουργείο Εξωτερικών, η Περουβιανή που έπεσε θύμα της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών είναι η Αδέλμα Μαρίνα Ταπία Ρουίς, η οποία ζούσε στις Βρυξέλλες τα τελευταία έξι χρόνια .

"Συνοδευόταν από τον σύζυγό της και τις δύο κόρες τους, από τις οποίες η μία έχει τραυματιστεί", δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Λίμα ο αδελφός του θύματος Φερνάντο Ταπία.

Η Μαροκινή που σκοτώθηκε, το όνομα της οποίας δεν έχει αποκαλυφθεί, βρισκόταν στο μετρό, σύμφωνα με το μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων MAP, που έκανε λόγο για άλλους τέσσερις Μαροκινούς οι οποίοι τραυματίστηκαν.

Λίμνη αίματος

Στους τραυματίες περιλαμβάνονται επίσης πολλοί πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, χωρίς, ωστόσο να έχουν ταυτοποιηθεί όλοι. Μεταξύ αυτών είναι τρεις μορμόνοι ιεραπόστολοι και ένας υπάλληλος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι μορμόνοι, ο Ρίτσαρντ Νόρμπι, 66 ετών, ο Τζόζεφ Εμπέι, 20 ετών και ο Μέισον Γουέλς, 19 ετών, οι οποίοι βρίσκονται εκτός κινδύνου, συνόδευαν στο αεροδρόμιο μια γαλλίδα συνάδελφό τους που μετέβαινε σε αποστολή στο Οχάιο (βόρειες ΗΠΑ).

Η Φάνι Ρέιτσελ Κλάιν, 20 ετών, είχε ήδη περάσει από τους ελέγχους ασφαλείας όταν ακούστηκε η μία από τις δύο εκρήξεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκκλησία των μορμόνων, που έχει την έδρα της στη Γιούτα (δυτικά).

Οκτώ Γάλλοι έχουν επίσης τραυματιστεί, από τους οποίους οι τρεις σοβαρά, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Πορτογάλο υφυπουργό πορτογαλικών κοινοτήτων Ζοζέ Λουίς Καρνέιρο, τουλάχιστον 21 από τους τραυματίες έχουν την πορτογαλική υπηκοότητα.

Το Λονδίνο έκανε λόγο για τέσσερις Βρετανούς τραυματίες, ενώ ένας πέμπτος, ο Ντέιβιντ Ντίξον, φέρεται ως αγνοούμενος. Η οικογένειά του δήλωσε στο BBC ότι δεν έχει νέα του από χθες το πρωί.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε ότι Γερμανοί πολίτες βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρίσκονται και μεταξύ των νεκρών.

Επιπλέον, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, πολλοί υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν επίσης τραυματιστεί.

Ο βραζιλιάνος πρώην μπασκετμπολίστας Σεμπάστιεν Μπελίν τραυματίστηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με πολλά βελγικά ΜΜΕ που δημοσιεύουν μια φωτογραφία όπου εμφανίζεται πεσμένος στο έδαφος με τα πόδια σε μια λίμνη αίματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ