ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν για Johnson & Johnson: Καλά νέα για την εκστρατεία εμβολιασμού στην ΕΕ

Κομισιόν για Johnson & Johnson: Καλά νέα για την εκστρατεία εμβολιασμού στην ΕΕ
AP Photo/Matt Rourke, File

Για «καλά νέα στην πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση» κάνει λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson και τη διατήρηση του θετικού ισοζυγίου οφέλους-κινδύνου.

«Καλωσορίζω την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την ασφάλεια του εμβολίου Johnson & Johnson. Αυτά είναι καλά νέα για την πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ» αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ταυτόχρονα, η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, τονίζει πως «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι σαφής: τα οφέλη του εμβολίου Johnson & Johnson για την Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων πολύ σπάνιων και ασυνήθιστων παρενεργειών».

«Καλώ τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν τη γνώμη των ειδικών μας. Οι εμβολιασμοί σώζουν ζωές» σημειώνει η κοινοτική επίτροπος.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων άναψε «πράσινο φως» στη συνέχιση της εκστρατείας ανοσοποίησης έναντι του κορωνοϊού με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ανακοινώνοντας πως η διαπίστωσή του περί πιθανής σύνδεσης του σκευάσματος με «πολύ σπάνια» θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν μεταβάλλει το ισοζύγιο οφέλους-κινδύνων, το οποίο και παραμένει θετικό.

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα κατόπιν της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής PRAC του ΕΜΑ σήμερα, Τρίτη 20 Απριλίου, αναφέρεται πως διαπιστώνεται πιθανή σύνδεση του εμβολίου της Johnson & Johnson με την εκδήλωση «πολύ σπάνιων» θρομβοεμβολικών επεισοδίων με χαμηλά αιμοπετάλια, με την αρμόδια επιτροπή να εισηγείται την προσθήκη σχετικής προειδοποίησης στη λίστα ανεπιθύμητων ενεργειών για το σκεύασμα.

Ως προς το προφίλ ασφαλείας του εμβολίου της Johnson & Johnson, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επαναβεβαιώνει ότι το ισοζύγιο οφέλους-κινδύνου παραμένει θετικό, και συστήνει τη συνέχιση της χρήσης του εμβολίου στις εκστρατείες ανοσοποίησης έναντι του κορωνοϊού.

«Η Covid-19 σχετίζεται με κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου. Ο αναφερόμενος συνδυασμός θρόμβων αίματος και χαμηλών επιπέδων αιμοπεταλίων είναι πολύ σπάνιος και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου Covid-19 Janssen για την πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων ανεπιθύμητων ενεργειών» σημειώνει ο ΕΜΑ.

Διαβάστε αναλυτικά

ΕΜΑ για Johnson & Johnson: Πιθανή σύνδεση με «πολύ σπάνιες» θρομβώσεις - «Ναι» στον εμβολιασμό

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι το τέταρτο που έχει λάβει την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής μετά των Pfizer-BioNTech, AstraZeneca-Οξφόρδης και Moderna. Πρόκειται για μονοδοσικό εμβόλιο που δεν απαιτεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για τη συντήρησή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ