ΚΟΣΜΟΣ

Επιθέσεις Βρυξέλλες: Σε σύγχυση βρισκόταν ο ένας βομβιστής –Το σημείωμα που άφησε

Επιθέσεις Βρυξέλλες: Σε σύγχυση βρισκόταν ο ένας βομβιστής  –Το σημείωμα που άφησε
REUTERS/ CHARLES PLATIAU

Ένα σημείωμα στο οποίο ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι, ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας των Βρυξελλών, εμφανίζεται σε σύγχυση, αφού δηλώνει ότι "δεν ξέρει πια τι να κάνει" γιατί "τον καταζητούν οι πάντες", βρήκαν οι αρχές σε ηλεκτρονικό υπολογιστή που είχε πετάξει σε κάδο απορριμμάτων.

"Πάντα φυγάς, δεν ξέρω τι να κάνω πια, με ψάχνουν παντού, δεν είμαι ασφαλής”, αναφέρει στο σημείωμα ο Ελ Μπακράουι, αποσπάσματα του οποίου διάβασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Φρεντερίκ Φαν Λέου.

“Αν καθυστερήσω κι άλλο, κινδυνεύω να βρεθώ δίπλα του στο κελί", προσθέτει ο Μπακράουι, κάτι που ερμηνεύεται ως αναφορά στον Σαλά Αμπντεσλάμ, τον ύποπτο για τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Στη "διαθήκη" αυτή ο Ελ Μπακράουι δεν κάνει καμία αναφορά στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις που αιματοκύλησαν τις Βρυξέλλες.

Ο αδελφός του Χαλίντ, πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος σε βαγόνι του μετρό στον σταθμό Μάλμπεκ, σύμφωνα με τον Φρέντρικ Φαν Λέου.

Όπως ανέφερε ο Φαν Λέου, ο υπολογιστής βρέθηκε σε έναν κάδο στον ίδιο δρόμο της κοινότητας Σάερμπεκ των Βρυξελλών όπου οι αστυνομικοί, ερευνώντας ένα διαμέρισμα, ανακάλυψαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών, πυροκροτητές και μια βαλίτσα "γεμάτη με καρφιά και μπουλόνια".

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, η έρευνα στο διαμέρισμα έγινε χάρη στη μαρτυρία ενός οδηγού ταξί ο οποίος αναγνώρισε τους τρεις υπόπτους από τη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία το απόγευμα της Τρίτης. Ο οδηγός είπε στις αρχές ότι νωρίς το πρωί είχε μεταφέρει στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών τους τρεις άνδρες.

Ο εισαγγελέας σημείωσε ότι ο ένας από αυτούς καταζητείται αφού εγκατέλειψε στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου έναν σάκο που περιείχε "τον μεγαλύτερο εκρηκτικό μηχανισμό" ο οποίος δεν εξερράγη.

Στο μεταξύ οι αρχές διέψευσαν ότι έχουν συλλάβει τον Ναζίμ Λασράουι, έναν ύποπτο που σχετίζεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι. "Ο Λασράουι δεν συνελήφθη" είπε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού εισαγγελέα Έρικ Φαν Ντερ Σιπτ.

Δύο βελγικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει αρχικά ότι συνελήφθη ο ύποπτος στην πόλη Άντερλεχτ, αλλά στη συνέχεια ανακάλεσαν την είδηση. Η εφημερίδα Derniere Heure σημείωσε πάντως ότι ο άνδρας που συνελήφθη πιστεύεται ότι συμμετείχε στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Ο 24χρονος Ναζίμ Λασράουι ήταν γνωστός μέχρι σήμερα με τα πλαστά στοιχεία Σουφιάν Καγιάλ. Το DNA του είχε βρεθεί στις εκρηκτικές ύλες που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ