ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Μέρκελ: Στον τομέα της Υγείας η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες εξουσίες

Κορωνοϊός - Μέρκελ: Στον τομέα της Υγείας η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες εξουσίες
AP Photo/Markus Schreiber

Την ανάγκη για ευρωπαϊκή απάντηση στην «παγκόσμια πρόκληση» της πανδημίας του κορωνοϊού έκανε λόγο η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην εκδήλωση «Το μέλλον της Ευρώπης», του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Η Καγκελάριος χαρακτήρισε σωστή την απόφαση για αγορά εμβολίων από κοινού από την ΕΕ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «θα ήταν καταστροφικό» εάν το κάθε κράτος-μέλος προχωρούσε μόνο του, επισημαίνοντας ότι κάποιες χώρες δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν μόνες τους εμβόλια, εάν δεν υπήρχε η απόφαση της ΕΕ.

«Για μένα οι αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με τα εμβόλια ήταν οι σωστές», σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ προσθέτοντας, ωστόσο ότι «στον τομέα της υγείας η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες εξουσίες».

Το πείραμα της Γερμανίας για «Covid free διακοπές»

Εν τω μεταξύ, η παραθαλάσσια γερμανική πόλη Εκερνφέρντε, στις ακτές της Βαλτικής, ετοιμάζεται να εφαρμόσει πιλοτικά ένα πρόγραμμα για την υποδοχή τουριστών, τη στιγμή που η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle, η πόλη είναι γνωστή κυρίως γνωστή για τη βάση υποβρυχίων και ειδικών δυνάμεων που φιλοξενεί, ωστόσο το καλοκαίρι αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για μπάνια, θαλάσσια σπορ, πεζοπορία και περιηγήσεις σε γειτονικούς οικισμούς, πολλοί από τους οποίους παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον.

Ήδη από τη Δευτέρα (19/04) έχουν ανοίξει εκ νέου στην ευρύτερη περιοχή ξενοδοχεία, εστιατόρια, κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος για τον τουρισμό.

Στο Εκερνφέρντε ανοίγει και η μαρίνα για ιστιοπλοϊκά και άλλα σκάφη.

Ωστόσο, η απόφαση για την άνοιγμα της τουριστικής δραστηριότητας σε αυτή την περιοχή, μόνον εύκολη δεν χαρακτηρίζεται, καθώς οι κάτοικοι εκφράζουν ανησυχία με φόντο την υποδοχή επισκεπτών και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Όμως, το πείραμα κρίθηκε απαραίτητο, καθώς η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να διερευνήσει εάν και κατά πόσον μπορεί να υπάρξει άρση των περιοριστικών μέτρων, δεδομένου ότι σε λίγο καιρό ξεκινά και στη Γερμανία η νέα τουριστική σεζόν.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που προβλέπονται είναι ιδιαίτερα αυστηρά, πολύ πιο αυστηρά από εκείνα που ίσχυαν μετά την άρση του πρώτου lockdown, τον Ιούνιο του 2020.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ