ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ αποκλείουν επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35

Οι ΗΠΑ αποκλείουν επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35
Φωτογραφία αρχείου Staff Sgt. Chris Thornbury/U.S. Air Force via AP

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οκτώ άλλες χώρες υπέγραψαν μια νέα συμφωνία που αποκλείει την Τουρκία σχετικά με το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, τον οποίο επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία αποκλείστηκε από τη νέα συμφωνία για τα F-35 αφού οι ΗΠΑ ανακάλεσαν το μνημόνιο κατανόησης του 2016 το οποίο είχε υπογραφεί από συνολικά εννέα χώρες.

Πλέον τη νέα συμφωνία υπογράφουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Δανία και η Νορβηγία.

Άγκυρα και Ουάσινγκτον συγκρούστηκαν μετά την απόφαση της πρώτης να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400 που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, δεν είναι συμβατό με τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα και συνιστά απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά F-35 της εταιρείας Lockheed Martin.

Εξοργίζοντας πολλά μέλη του Κογκρέσου, η Τουρκία αδιαφόρησε για την απειλή επιβολής κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και άρχισε να παραλαμβάνει τους S-400 τον Ιούλιο. Παρά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35, Τουρκία εξακολουθεί να παράγει και να παραδίδει ανταλλακτικά για τα stealth μαχητικά και όπως δήλωσε το Πεντάγωνο, θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους Τούρκους κατασκευαστές για βασικά εξαρτήματα F-35.

Σημειώνεται ότι προ δύο εβδομάδων το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε περαιτέρω εξειδίκευση των κυρώσεων CAATSA (νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων), που είχαν επιβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, μολονότι ο πρώην Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επικύρωσε το 2017 τον νόμο CAATSA, που τις καθιστά υποχρεωτικές για τις χώρες που συνεργάζονται με ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες και αμυντικές βιομηχανίες.

Οι κυρώσεις θέτουν στο στόχαστρο την τουρκική αμυντική βιομηχανία (SSB) αλλά και τέσσερα ανώτερα στελέχη, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρος της SSB Ισμαήλ Ντεμίρ.

Εκτός από τον πρόεδρο της SSB, στο στόχαστρο των κυρώσεων μπήκαν ο αντιπρόεδρο Φαρούκ Γιζίτ, ο επικεφαλής αεράμυνας και διαστήματος Σερχάτ Γκντσόγλου και ο διευθυντής των προγραμμάτων περιφερειακής αεράμυνας Μουσταφά Αλπέρ Ντενίζ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ