ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες

Συνάντηση υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες
REUTERS/ FRANCOIS LENOIR

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, μετά τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλησαν το Βέλγιο.

"Η Ευρώπη εκτός από την Ενεργειακή, την Τελωνειακή και την Οικονομική Ένωση χρειάζεται και μια Ένωση Ασφάλειας" υπογράμμισε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με το Γάλλο πρωθυπουργό Εμάνουελ Βαλς.

"Παραμένουμε ανήσυχοι, αλλά με επιθυμία να αντισταθούμε σε αυτήν την πρόκληση", σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

"Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιώσουμε τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών και να εγγυηθούμε την ασφάλεια στους λαούς μας", σημείωσε από την μεριά του ο Εμανουέλ Βαλς, ενώ πρόσθεσε πως στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ιδιαίτερη σημασία παίρνουν η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η καταπολέμηση της εμπορίας όπλων, το PNR και η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή.

Οι δύο άντρες συμφώνησαν πως το πακέτο μέτρων που έχει προτείνει η Επιτροπή για την ασφάλεια και περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω, πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο.

"Οι χθεσινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες ήταν επιθέσεις κατά της πεμπτουσίας της Ευρώπης, των αξιών και των ιδεών που τη διέπουν. Οι τρομοκράτες κρύβονται μέσα στις κοινωνίες μας και από κει ξεκίνησαν πόλεμο εναντίον μας. Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε", ανέφερε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Μήνυμα των 28 για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Σε κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ευρωπαϊκών θεσμών έστειλαν χθες σθεναρό μήνυμα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Όπως επισήμαναν, οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες ενδυναμώνουν την θέλησή τους να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες και την ανεκτικότητα.

“Θα είμαστε ενωμένοι και αποφασιστικοί στη μάχη ενάντια στο μίσος, το βίαιο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αποτροπιασμό για τις επιθέσεις εκφράζει ο Σουλτς

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, από την μεριά του, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε ποταπές και άνανδρες και εξέφρασε την αλληλεγγύη του εκ μέρους του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στους πολίτες του Βελγίου:

“Είμαι αποτροπιασμένος από τις ποταπές και άνανδρες επιθέσεις που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες σήμερα. Η σκέψη μου βρίσκεται πρώτα και κύρια στα θύματα και τους τραυματίες αλλά και στις οικογένειες και τους φίλους τους”, σημείωσε ο Σουλτς και πρόσθεσε:

“Αυτές οι πράξεις μου προκαλούν θυμό και με στεναχωρούν συνάμα. Ξεκινούν από την βαρβαρότητα και την έχθρα και δεν καταλήγουν πουθενά γιατί δεν αποδίδουν δικαιοσύνη”.

“Οι Βρυξέλλες όπως και οι άλλες πόλεις που έχουν χτυπηθεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, θα σταθούν δυνατά , καθώς και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που φιλοξενούνται από την πόλη και τους κατοίκους”, ανέφερε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχει αναγνωριστεί ότι συνδέονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι.

"Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχει αναγνωριστεί ότι συνδέονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Έντεκα έχουν πεθάνει, δώδεκα βρίσκονται στη φυλακή, άλλοι καταζητούνται", σημείωσε ο Βαλς σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό Europe 1 την επομένη των φονικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

"Οι επιθέσεις αυτές οργανώνονται από τη Συρία, σχεδιάζονται από τη Συρία, χρησιμοποιώντας μια βάση, όπως είναι προφανές, ταυτοχρόνως στο Βέλγιο, αλλά βεβαίως και στη Γαλλία. Είναι οι ίδιες ομάδες; Ας αφήσουμε για άλλη μια φορά τη δικαστική αστυνομία να ρίξει άπλετο φως σε αυτό που συνέβη", σημείωσε ακόμα ο γάλλος πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις χθεσινές επιθέσεις που αιματοκύλησαν τις Βρυξέλλες, τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη σε αυτήν του βασικού υπόπτου για τις επιθέσεις στο Παρίσι που διέφευγε, του Σάλαχ Αμπντεσλάμ, γεννώντας το ερώτημα για μια πιθανή σχέση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ