ΚΟΣΜΟΣ

Η «μητέρα του Σατανά»: H συνταγή με την οποία φτιάχνουν τις βόμβες τους οι τζιχαντιστές

Η «μητέρα του Σατανά»: H συνταγή με την οποία φτιάχνουν τις βόμβες τους οι τζιχαντιστές
REUTERS/ FRANCOIS LENOIR

Όση πολυπλοκότητα χαρακτηρίζει τις βομβιστικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη, τόση απλότητα κρύβεται πίσω από την κατασκευή των φονικών όπλων.

Όπως προκύπτει από έρευνα των γαλλικών Αρχών που δημοσιεύεται από τους New York Times, για να κατασκευαστεί μία βόμβα που θα χρησιμοποιηθεί από καμικάζι αυτοκτονίας, απαιτούνται απλά οξυζενέ, ασετόν, καλώδια, ένας εκπυρσοκροτητής, αλλά και ειδικές γνώσεις. Τόσο σε ό,τι αφορά την κατασκευή της, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με την πυροδότησή της.

Σε όλες τις επιθέσεις του, από αυτές στις αρχές του 2014 μέχρι τις πολύνεκρες χθεσινές στις Βρυξέλλες, το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί τριυπεροξειδίο της τριακετόνης γνωστότερο και ως TAPT.

Πρόκειται για εκρηκτική ύλη η οποία παρασκευάζεται από ασετόν και οξυζενέ και είναι αρκετά επικίνδυνη ακόμα και για τον ίδιο τον βομβιστή καμικάζι, δεδομένου ότι μπορεί να προκαλέσει έκρηξη ανά πάσα στιγμή αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά. Δεν είναι απίθανο, δε, να μην πυροδοτηθεί αν ο βομβιστής δεν είναι άρτια εκπαιδευμένος, αναφέρει η σχετική έκθεση.

Η ύλη TAPT, γνωστή και ως «Μητέρα του Σατανά» πρωτοεμφανίστηκε πριν ακόμα μάθουμε για την ύπαρξη του Ισλαμικού Κράτους ή πιο σωστά πριν η συγκεκριμένη οργάνωση αρχίσει να εισβάλλει με τόση συχνότητα στην καθημερινότητά μας.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2014, μεταδόθηκε παγκοσμίως η είδηση της σύλληψης ενός Γάλλου ονόματι Ιμπραήμ Μπουντινά, ο οποίος σχεδίαζε να χτυπήσει στις Κάννες. Ο Μπουντινά μάλιστα, είχε περάσει από την Ελλάδα και συγκεκριμένα τον Έβρο, αφού πρώτα είχε εκπαιδευτεί επί ένα ολόκληρο μήνα στη Συρία για το πως θα υλοποιήσει με απόλυτη επιτυχία το σχέδιό του.

Παρότι οι ελληνικές Αρχές είχαν βρει στην κατοχή του ένα usb στο οποίο υπήρχαν αρχεία σχετικά με το πως κατασκευάζεται μία βόμβα, του επέτρεψαν να συνεχίσει το ταξίδι του, αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNN και της Καθημερινής. Η ελληνική Αντιτρομοκρατική, ωστόσο, βοήθησε ώστε να αποτραπεί το χτύπημα, ειδοποιώντας τη γαλλική που ξεκίνησε να παρακολουθεί τις κινήσεις του άμα τη άφιξη του στη χώρα.

Όταν η γαλλική αστυνομία ερεύνησε το διαμέρισμα που νοίκιαζε ο υποψήφιος τρομοκράτης, βρήκε μέσα σε ντουλάπες πολλά κουτιά αναψυκτικών γεμάτα με σκόνη. Τη «Μητέρα του Σατάνα»...

Έκτοτε, το TAPT αποτελεί σήμα κατατεθέν του ISIS. Χρησιμοποιήθηκε τόσο στην επίθεση κατά του ρωσικού Metrojet, το οποίο συνετρίβη την 31η Οκτωβρίου στο Σινά, όσο και σε όλες τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία, αλλά και σε αυτές των Βρυξελλών.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, μετά από το γεγονός ότι όσο οργανωμένο και να είναι ένα κράτος, αποδεικνύεται πολύ δύσκολο να προλάβει τρομοκράτες έτοιμους να ανατιναχθούν στο όνομα του Αλλάχ, έγκειται στο ότι αν και γνωρίζουν ότι οι βόμβες παρασκευάζονται μαζικά, οι ευρωπαϊκές Αρχές δεν ξέρουν που, πότε και ποιοι τις παρασκευάζουν για να αποτρέψουν νέες επιθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ