ΚΟΣΜΟΣ

Νέα «στήριξη» ΕΜΑ στο εμβόλιο της AstraZeneca - «Μην παραλείπετε τη δεύτερη δόση»

Νέα «στήριξη» ΕΜΑ στο εμβόλιο της AstraZeneca - «Μην παραλείπετε τη δεύτερη δόση»
AP Photo/Manu Fernandez

Τη θέση ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν οποιουδήποτε κινδύνου επαναδιατυπώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), βάσει μελέτης που βασίστηκε στις συνεχιζόμενες αξιολογήσεις σχετικά με τους σπάνιους θρόμβους στο αίμα, με στόχο να βοηθήσει τις χώρες να καθορίσουν τη χρήση του εμβολίου. 

Παράλληλα, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή επισημαίνει πως όσοι έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, θα πρέπει να λάβουν και τη δεύτερη τέσσερις έως δώδεκα εβδομάδες αργότερα.

Η νέα «στήριξη» του ΕΜΑ έρχεται αφότου χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκοσμίως περιόρισαν τη χρήση του εμβολίου υπό τη νέα εμπορική ονομασία Vaxzevria.

Η ενδιάμεση ανάλυση από επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) καθόρισε πως σοβαρές παρενέργειες σπάνιων θρόμβων στο αίμα είναι πιθανόν να συμβούν σε 1 στους 100.000 εμβολιασμένους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αξιωματούχοι του ΕΜΑ επισήμαναν, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σήμερα, Παρασκευή, ότι η επικαιροποίηση στόχευε στο να θέσει σε ένα πλαίσιο τα δεδομένα που έχει συλλέξει και αναλύσει με στόχο να βοηθήσει τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατανοήσουν πώς να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο βασιζόμενα στις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους.

Τα πλεονεκτήματα του να κάνει κανείς το εμβόλιο αυξάνονται με την ηλικία και με οποιαδήποτε αύξηση στα ποσοστά μολύνσεων, όμως τα οφέλη είναι προς το παρόν προφανή σε όλα τα σενάρια και τις ηλικίες, υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι του ΕΜΑ.

Επισημαίνουν ότι η σύσταση μπορεί να υπόκειται σε αλλαγές, διότι περισσότερα δεδομένα συγκεντρώνονται και, για παράδειγμα, δεν είχαν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμπεριλάβει το φύλο των παραληπτών του εμβολίου στα δεδομένα τους.

Όμως, ο Πίτερ Άρλετ, επικεφαλής της ομάδας του ΕΜΑ αναλύσεων δεδομένων και μεθόδων δήλωσε: «Το ισοζύγιο οφέλους/κινδύνου του εμβολίου της AstraZeneca είναι θετικό. Προλαμβάνει το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης και σώζει ζωές».

Στο πολυαναμενόμενο πόρισμά του της 7ης Απριλίου, ο ΕΜΑ είχε διατηρήσει τη θέση ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου παρενεργειών.

Βάσει ενδελεχούς ανάλυσης αναφερόμενων περιστατικών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κατέληξε ότι οι θρομβώσεις θα πρέπει να ταξινομηθούν ως πιθανή, πολύ σπάνια παρνέργεια σε όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτως φύλου, και τόνισε τη σημασία άμεσης εξειδικευμένης ιατρικής θεραπείας στην σπάνια περίπτωση κατά την οποία υπάρξουν συμπτώματα.

Όμως, το «πράσινο φως» στη χορήγηση του σκευάσματος διατηρήθηκε, καθώς κατά την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή του ισοζύγιο οφέλους-κινδύνου παραμένει θετικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ