ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο «μεταβιβάζει» τις προεδρικές εξουσίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο «μεταβιβάζει» τις προεδρικές εξουσίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Sergei Grits

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ότι θα υπογράψει ένα διάταγμα, με το οποίο οι προεδρικές εξουσίες θα μεταφερθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, στην περίπτωση που ο ίδιος καταστεί ανίκανος να τις ασκήσει, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Ο πρωθυπουργός θα τεθεί επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, αν απουσιάζει ο πρόεδρος, πρόσθεσε.

«Πείτε μου, αν αύριο δεν υπάρχει πρόεδρος, εγγυάστε ότι όλα θα πάνε καλά; Όχι», είπε ο Λουκασένκο, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή του σε περιοχές που επλήγησαν από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, τον Απρίλιο του 1986.

«Θα υπογράψω ένα διάταγμα για το πώς θα μεταβιβάζεται η εξουσία. Αν ο πρόεδρος πυροβοληθεί, την επόμενη ημέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έχει τις εξουσίες», είπε.

Μέχρι σήμερα ο νόμος προβλέπει ότι αν χηρέψει η θέση του προέδρου ή αν εκείνος δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του, αναλαμβάνει την εξουσία ο πρωθυπουργός, μέχρι να ορκιστεί ένας νέος πρόεδρος.

Ο 66χρονος Λουκασένκο κυβερνά τη Λευκορωσία από το 1994 και βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κύμα αμφισβήτησης μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου 2020. Ο ίδιος έχει πει ότι θα παραιτηθεί μόνο αν δεν υπάρχουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ή επαναστατικές δραστηριότητες στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ