ΚΟΣΜΟΣ

Sofagate - Ντερ Λάιεν: Ένιωσα πληγωμένη και μόνη ως γυναίκα και ως Ευρωπαία

Sofagate - Ντερ Λάιεν: Ένιωσα πληγωμένη και μόνη ως γυναίκα και ως Ευρωπαία
AP Photo/Olivier Matthys, Pool

Στο γεγονός ότι είναι γυναίκα απέδωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη συμπεριφορά που αντιμετώπισε κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία, λέγοντας ότι ένιωσε «πληγωμένη» και «μόνη» ως γυναίκα και ως Ευρωπαία.

«Eίμαι η πρώτη γυναίκα που έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είμαι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έτσι ανέμενα να μου συμπεριφερθούν όταν επισκέφθηκα την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες: Ως προέδρου της Κομισιόν, αλλά δεν είχα αυτή τη συμπεριφορά» τόνισε μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Εξ ου και καταλήγω στο ότι αυτό που συνέβη, συνέβη επειδή είμαι γυναίκα. Τι θα είχε συμβεί εάν φορούσα κοστούμι και γραβάτα; Σε εικόνες προηγούμενων συναντήσεων δεν είδα καμία έλλειψη σε καρέκλες. Σε αυτές τις εικόνες δεν είδα καμία γυναίκα» υπογράμμισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Ένιωσα πληγωμένη, ένιωσα μόνη ως γυναίκα και ως Ευρωπαία» επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «δεν πρόκειται για τη διευθέτηση των θέσεων και του πρωτοκόλλου», αλλά αυτό έχει να κάνει με τον πυρήνα του ποιοι είμαστε, έχει να κάνει με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας επίσης ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, -ο οποίος έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για την έλλειψη αντίδρασης- ανέφερε πως έχει εκφράσει τη λύπη του για το περιστατικό δημόσια, και επανέλαβε πως δεν ενήργησε διαφορετικά προς αποφυγή σοβαρότερου επεισοδίου.

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε «την πλήρη δέσμευσή» του στη στήριξη των γυναικών και στην ισότητα των φύλων.

Το λεγόμενο «Sofagate» πυροδότησε την οργή πολλών ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες, αλλά και διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Τουρκίας και της Ιταλίας.

Ο Σαρλ Μισέλ, απαντώντας στα πυρά που δέχθηκε και ο ίδιος ότι στάθηκε αμέτοχος μπροστά στην εμφανή αμηχανία της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, έχει κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες που προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφοροποιημένη, ακόμη και μειωτική, μεταχείριση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ