ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέες καταγγελίες για κατάχρηση βίας από την αστυνομία στον απόηχο της καταδίκης Σόβιν

ΗΠΑ: Νέες καταγγελίες για κατάχρηση βίας από την αστυνομία στον απόηχο της καταδίκης Σόβιν
Screen grab/video

Λάδι στη φωτιά της κατάχρησης βίας και στις συχνά «βάναυσες» πρακτικές από πλευράς αστυνομίας βάζουν δύο νέα βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα σε Καρολίνα και Κολοράντο

Αν και οι δύο περιπτώσεις δεν είναι ίδιες -στην πρώτη ο άνθρωπος έπεσε νεκρός ενώ στην δεύτερη περίπτωση είχαμε μια επεισοδιακή σύλληψη- έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Στην πρώτη περίπτωση, δικηγόροι της οικογένειας του Άντριου Μπράουν Τζούνιορ, ενός μαύρου τον οποίο πυροβόλησαν και σκότωσαν αστυνομικοί στη Βόρεια Καρολίνα την ώρα που προσπαθούσαν να τον συλλάβουν, δήλωσαν ότι το βίντεο από την κάμερα που έφεραν οι αστυνομικοί δείχνει ότι ο πελάτης τους «εκτελέστηκε», ενώ τους κατηγόρησαν ότι αποκρύπτουν στοιχεία.

Οι δικηγόροι επεσήμαναν ότι ο 42χρονος Μπράουν είχε τα χέρια του πάνω στο τιμόνι του αυτοκινήτου του όταν πολλοί αστυνομικοί άρχισαν να τον πυροβολούν στον χώρο στάθμευσής του έξω από το σπίτι του στην πόλη Ελίζαμπεθ Σίτι της Βόρειας Καρολίνας.

Οι αστυνομικοί συνέχισαν να πυροβολούν αφού ο Μπράουν προσπάθησε να οδηγήσει για να απομακρυνθεί, σύμφωνα με την Σαντέλ Τσέρι- Λάσιτερ, η οποία τόνισε πώς ο πελάτης της ποτέ δεν απείλησε τους επτά ή οκτώ αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο.

«Πυροβολούσαν και έλεγαν: ‘Δείξε μας τα χέρια σου!’ παράλληλα», κατήγγειλε η Τσέρι- Λάσιτερ, μία από τους δικηγόρους της οικογένειας του Μπράουν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Δευτέρα. «Ας είμαστε ξεκάθαροι: ήταν εκτέλεση».

Το περιστατικό σημειώθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, μία ημέρα αφού ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν κρίθηκε ένοχος για τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη τον Μάρτιο του 2020.

Οι αρχές της Ελίζαμπεθ Σίτι, μιας πόλης με 18.000 κατοίκους οι μισοί εκ των οποίων είναι Αφροαμερικανοί, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πριν τη δημοσιοποίηση του βίντεο από τις κάμερες που φέρουν οι αστυνομικοί, εκτιμώντας ότι ενδέχεται να προκαλέσει ταραχές.

«Βασανιστική» σύλληψη ηλικιωμένης με άνοια

Την ίδια ώρα, βίντεο που έφεραν στο φως οι δικηγόροι μιας 73χρονης πάσχουσας από άνοια, δείχνει αστυνομικούς να παρακολουθούν το βίντεο της βίαιης σύλληψής της χλευάζοντας και γελώντας βλέποντας τον ώμο της να κάνει «ποπ».

Η Κάρεν Γκάρνερ τέθηκε υπό κράτηση στις 26 Ιουνίου του περασμένου έτους, όταν έφυγε από ένα κατάστημα Walmart στην πολιτεία του Κολοράντο χωρίς να πληρώσει προϊόντα αξίας 13 δολαρίων. Ο αγκώνας της ήταν σπασμένος και ο ώμος είχε εξαρθρωθεί, λέει ο δικηγόρος της.

Μετά το περιστατικό ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του αστυνομικού τμήματος Loveland.

Στο υλικό που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα από την περιοχή κράτησης του αστυνομικού τμήματος την ημέρα της σύλληψης, οι αστυνομικοί φαίνονται να «το κολλάνε» καθώς βλέπουν το βίντεο του περιστατικού.

Το βίντεο που μεταδίδει το BBC μέσα από το κελί της κυρίας Γκάρνερ δείχνει ότι η αδύναμη γιαγιά μετάγεται με δύναμη και με χειροπέδες σε έναν πάγκο ενώ οι αξιωματικοί κάνουν πλάκα για το περιστατικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ