ΚΟΣΜΟΣ

Πίτερ Στάνο: Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Πίτερ Στάνο: Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για το Κυπριακό
Screen Grab / YouTube

Την ικανοποίησή της ΕΕ για τη συμφωνία να πραγματοποιηθεί ακόμη μία συνάντηση για το Κυπριακό εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά. Η ΕΕ συνεχίζει τη στήριξή της στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και τις προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη να δημιουργηθούν οι καλύτερες το δυνατόν συνθήκες για την επόμενη συνάντηση» σημείωσε ο Πίτερ Στάνο αναφέροντας:

«Καλωσορίζουμε την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν για μία ακόμη 5+1 συνάντηση, και όπως είπα η ΕΕ συνεχίζει τη στήριξή της στον ΟΗΕ και όλες τις προσπάθειες σε αυτό το πλαίσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα, σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι συζητήσεις της Πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη, με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να ανακοινώνει την Μεγάλη Πέμπτη πως μετά τις τριήμερες επαφές δεν υπάρχει κοινό έδαφος.

Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα κάνουν μια νέα προσπάθεια «μάλλον σε δύο – τρεις μήνες».

«Η αλήθεια είναι ότι στο τέλος των προσπαθειών μας, δεν έχουμε βρει ακόμη αρκετό κοινό έδαφος για να επιτρέψουμε την επανάληψη των επίσημων διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κατάρρευση των συνομιλιών οφείλεται στην εμμονή της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση δύο κρατών.

Όπως ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες, οι Τουρκοκύπριοι υποστήριξαν ότι οι πολλές προσπάθειες που έγιναν για επίλυση του Κυπριακού εδώ και χρόνια απέτυχαν περιλαμβανομένης και της πιο πρόσφατης στο Κραν Μοντανά.

«Πιστεύουν ότι οι προσπάθειες για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία εξαντλήθηκαν και ότι οι Τουρκοκύπριοι αξίζουν ίσο διεθνές στάτους στη βάση δύο κρατών που θα συνεργάζονται μεταξύ τους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να επαναρχίσουν από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά με στόχο την επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, στο κοινό ανακοινωθέν του 2014, στη μέχρι σήμερα επιτευχθείσα εργασία και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ