ΚΟΣΜΟΣ

Αμπντεσλάμ: Δεν ήξερα κάτι για τις Βρυξέλλες – Ζητά να επιστρέψει στη Γαλλία

Αμπντεσλάμ: Δεν ήξερα κάτι για τις Βρυξέλλες – Ζητά να επιστρέψει στη Γαλλία
ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

“Δεν είπε κάτι για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες γιατί δεν γνώριζε κάτι. Δεν είχε κάποια αντίδραση” μόλις έμαθε για αυτές, δήλωσε στις κάμερες ο δικηγόρος του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ερωτώμενος σχετικά από δημοσιογράφους.

Νωρίτερα σήμερα, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, ο Σβεν Μέρι είχε αναφέρει ότι ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ δεν συνεργάσθηκε με τις ανακριτικές αρχές μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Όπως είχε πει, ο πελάτης του παρέμεινε σιωπηλός μπροστά τους ανακριτές. “Πιστεύω ότι ήθελε πρώτα να με δει”, είπε στον σταθμό.

Αργότερα, ωστόσο, δεν επανέλαβε τις δηλώσεις του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "αυτό εντάσσεται στο απόρρητο της ανακριτικής διαδικασίας".

Μετά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο Μερί δήλωσε ότι ο Αμπντεσλάμ επιθυμεί να επιστρέψει στη Γαλλία. "Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ μου γνωστοποίησε την επιθυμία του να πάει στη Γαλλία το συντομότερo δυνατόν. Θα δω την ανακρίτρια για να της ζητήσω να μην αντιταχθεί σε αυτό", ανέφερε και πρόσθεσε: "Κατάλαβε ότι εδώ δεν υπάρχει παρά ένα μικρό μέρος του φακέλου. Θέλει να δώσει εξηγήσεις στη Γαλλία, αυτό είναι καλό".

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε ερώτηση του δημοσιογράφου του ραδιοφώνου σχετικά με το τι σκέφτεται ο πελάτης του για τις επιθέσεις που αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες την Τρίτη, απάντησε: “Δεν θέλω να ξέρω τι σκέπτεται. Σε αυτή τη φάση δεν είναι ακόμη σημαντικό”.

Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον των βελγικών ανακριτικών αρχών για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης θα γίνει στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τον Σβεν Μαρί. Η δε ακροαματική διαδικασία στο πλαίσιο του βελγικού εντάλματος σύλληψης αναβλήθηκε για τις 7 Απριλίου, εξαιτίας του όγκου του φακέλου.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την σύλληψή του, ο συνήγορος του ανθρώπου που θεωρείται εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι είχε αναφέρει ότι ο Αμπντεσλάμ είχε αρχίσει να συνεργάζεται, κάνοντας λόγο για “έναν άνθρωπο έτοιμο να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις".

Επιπλέον, ο Μερί είχε δηλώσει τότε ότι ο πελάτης του θα αρνηθεί την έκδοσή του στη Γαλλία. “Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι συνεργάζεται με την βελγική δικαιοσύνη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, όπου η Γαλλία θα ζητήσει την έκδοσή του, και ήδη μπορώ να σας ανακοινώσω ότι θα αρνηθούμε την έκδοσή του στη Γαλλία”, είχε δηλώσει κατηγορηματικά πριν από πέντε ημέρες ο δικηγόρος στους δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης:

Φόβοι για κλιμάκωση των επιθέσεων από το Ισλαμικό Κράτος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ