ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδουν οι ΗΠΑ πληροφορίες περί συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων με το Ιράν

Διαψεύδουν οι ΗΠΑ πληροφορίες περί συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων με το Ιράν
Ολοκληρώθηκε στη Βιέννη ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν AP Photo/Florian Schroetter

Πληροφορίες ότι το Ιράν θα απελευθερώσει τέσσερις Αμερικανούς που κατηγορούνται για κατασκοπεία σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση τεσσάρων Ιρανών που κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, και θα αποδεσμεύσει παράλληλα επτά δισ. δολάρια σε «παγωμένα» ιρανικά κεφάλαια, μετέδωσε το φιλο-ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο του Λιβάνου Al Mayadeen, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενους Ιρανούς αξιωματούχους.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση εν συνεχεία επιβεβαίωσε την πληροφορία, επικαλούμενη επίσης κυβερνητικό αξιωματούχο.

Εντούτοις, από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε τις πληροφορίες περί ανταλλαγής κρατουμένων με το Ιράν.

«Οι πληροφορίες ότι έχει επιτυχθεί συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων δεν ευσταθούν» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις.

«Όπως έχουμε πει, θέτουμε πάντα το ζήτημα των Αμερικανών που κρατούνται ή αγνοούνται τα ίχνη τους στο Ιράν. Δεν θα σταματήσουμε έως ότου μπορέσουμε να τους επανενώσουμε με τις οικογένειές τους» επισήμανε.

Το Ιράν και οι διεθνείς δυνάμεις διεξάγουν συνομιλίες με ζητούμενο την επαναφορά της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, από την οποία η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε προ τριετίας.

Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι μια προσωρινή συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τρόπο για να κερδηθεί χρόνος, με στόχο μια μόνιμη διευθέτηση, η οποία θα περιλάμβανε την αποδέσμευση ιρανικών κεφαλαίων που έχουν μπλοκαριστεί λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Βιέννη: Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων

Οι διαπραγματευτές στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης καλούν σε επιτάχυνση της διαδικασίας για την διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 με την ελπίδα κατάληξης σε συμφωνία σε τρεις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων στην Βιέννη, σύμφωνα με την ρωσική πλευρά.

«Μία επιτυχία δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη, αλλά δεν είναι αδύνατη» δήλωσε από την πλευρά της ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή καλώντας σε εντατικοποίηση των προσπαθειών.

Οι εκπρόσωποι των χωρών που έχουν υπογράψει την συμφωνία (Ιράν, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο) σημείωσαν ότι έχει υπάρξει αναμφισβήτητη πρόοδος,, δήλωσε χθες, Μ.Σάββατο, ο Ρώσος πρεσβευτής Μιχαήλ Ουλιάνοφ, εκφράζοντας «συγκρατημένη αισιοδοξία», ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες από την άλλη πλευρά εξέφρασαν την λύπη τους για τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας.

Ευρωπαίοι, Ρώσοι και οι Κινέζοι είχαν στην Βιέννη κοινές διαβουλεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά χωρίς τους Ιρανούς, που αρνούνται να συναντηθούν με τους εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται εμμέσως.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις αρχές του Απριλίου, αλλά παρά την πρόοδο, οι πρωταγωνιστές επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι το ζήτημα είναι πολύπλοκο και τα εμπόδια πολλά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ